close
Kínai piacnyitás: csak módjával
Egyéb - Olaj

Kínai piacnyitás: csak módjával

Újabb kĂ­nai tĂĄrsasĂĄgok kaptak engedĂŠlyt belfĂśldi szabadpiaci Ăźzemanyag nagykereskedelemre, a piacnak azonban egyelőre tĂśbb a gyerekbetegsĂŠge, mint amit fel tud mutatni. TovĂĄbbra is az ĂĄllami cĂŠgek dominĂĄlnak.

MĂŠg nem teljesen nyitott a kĂ­nai olaj nagykereskedelmi piac, bĂĄr az orszĂĄg kereskedelmi minisztĂŠriuma ĂĄprilis kĂśzepĂŠn Ăşjabb hĂĄrom fĂźggetlen tĂĄrsasĂĄg műkĂśdĂŠsĂŠt engedĂŠlyezte. Ezek (angol nevĂźkĂśn) a kelet-kĂ­nai Nanyang Xingang Petrochemical Co. a Zhejiang Jianqiao Energy Development Co. ĂŠs a dĂŠl-kĂ­nai Zhuhai Doumen Longji Development Co., idĂŠzi a Platts a minisztĂŠrium honlapjĂĄt. A Nanyang Xingang illetĂŠkese szerint cĂŠge szĂĄmĂĄra a nagykereskedelmi engedĂŠly megszerzĂŠse csak az első lĂŠpĂŠs. Egy teljesen nyitott piacon az olajtermĂŠk nagykereskedőknek arra is szĂźksĂŠgĂźk van, hogy biztos legyen az ĂĄllami tulajdonĂş olajfinomĂ­tĂłk biztos Ăźzemanyag szĂĄllĂ­tĂłik legyenek.

KĂ­nĂĄban a Sinopec Corp. És a PetroChina ĂĄltal ellenőrzĂśtt finomĂ­tĂłkĂŠ az olajfeldolgozĂĄs 80 szĂĄzalĂŠka. E cĂŠgek azonban februĂĄr Ăłta csak a sajĂĄt leĂĄnyvĂĄllalataik ĂĄltal ellenőrzĂśtt ĂźzemanyagtĂśltő ĂĄllomĂĄsoknak szĂĄllĂ­tottak benzint ĂŠs gĂĄzolajat. Viszont az ĂŠv eleji 90 szĂĄzalĂŠkrĂłl mostanra 75-80 szĂĄzalĂŠkra csĂśkkentettĂŠk a finomĂ­tĂĄson elszenvedett vesztesĂŠg arĂĄnyĂĄt. Egy Guangzhouban műkĂśdő kereskedő azt mondta a Plattsnak, hogy kizĂĄrĂłlag fĂźggetlen finomĂ­tĂłktĂłl jut Ăźzemanyaghoz, ĂĄm az ellĂĄtĂĄs csapnivalĂł. MikĂśzben ugyanis az ĂĄllami finomĂ­tĂłk szĂĄmĂĄra az ĂĄllam előĂ­rja a leĂĄnyvĂĄllalataik ellĂĄtĂĄsĂĄt, a fĂźggetlenek nagy vesztesĂŠgeik keletkeznek amiatt, hogy a drĂĄga nyersolajbĂłl előĂĄllĂ­tott termĂŠkeket szabott ĂĄron kell eladniuk az ĂźzemanyagtĂśltő ĂĄllomĂĄsoknak. „TevĂŠkenysĂŠgĂźnket fel kĂ­vĂĄnjuk lendĂ­teni a nagykereskedelmi piacon, de ez nehĂŠz Ăşgy, hogy nem remĂŠlhetĂźnk biztos ellĂĄtĂĄst az ĂĄllami finomĂ­tĂłktĂłl”, mondja a Nanyang Xingang illetĂŠkese.

A minisztĂŠrium eddig negyven belfĂśldi nagykereskedelmi engedĂŠlyt adott ki, amiĂłta 2006 decemberĂŠben megnyitotta az ĂŠrintett piacot. A szabadpiacon megjelenő cĂŠgek tĂśbbsĂŠge azonban ĂŠppen az ĂĄllami tĂĄrsasĂĄgok leĂĄnyvĂĄllalatai. TizenkĂŠt engedĂŠly kapcsolĂłdik a legnagyobb Ăśt ĂĄllami cĂŠghez, a Sinopechez, a PetroChinĂĄhoz, a CNOOC-hoz, a Sinochemhez ĂŠs a China Aviation Oilhoz.