close
Kínai offenzíva a nukleáris piacon
Atom - Egyéb

Kínai offenzíva a nukleáris piacon

Kína szeretne érdemi piaci részesedséhez jutni a globális nukleáris energiaipar piacán, a rendelkezésére álló technológiák, illetve gyádrtási kapacitások exportja révén. Ennek szellemében találkozott a kínai állami nukleáris társaság és a szaúdi energiaügyi miniszter a közelmúltban. 

A kínai állami nukleáris energetikai társaság, a China National Nuclear Corp képviselői a szaúdi energiaügyi miniszterrel egyeztettek a napokban a két ország együttműködési lehetősgeiről. Kína erős ambíciója, hogy exportálja a nukleáris ipari technológiáját, berendezéseket, és részegységeket. Több milliárdos piacot lát az óriásállam ebben. Szaúd-Arábia az egyik fontos piaca lehet a kínai nukleáris iparnak – derül ki a találkozóreól kiadott szúkszavú közleményből, amelyet több hírügynökség is idéz. Azt írják, a szaúdi energiaügyi tárcavezető “üdvözölte” a kínai törekvéseket az olajnagyhatalommal való nukleáris iapri együttműködést illető


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.