close
Kína úszó atomerőművekkel foglalná el a Dél-kínai tengert
Atom - Egyéb

Kína úszó atomerőművekkel foglalná el a Dél-kínai tengert

Úszó atomerőműveket építene Kína a vitatott hovatartozású Dél-kínai tengerre, erről a kínai állami média számolt be egy nappal azután, hogy a nemzetközi bíróság elutasította Peking kérését a stratégiai jelentőségű vizek ügyében.

A tengeri nukleáris platform építése Kína gyakorlati kontrolljának erősítését szolgálja az adott térségben – idézett egy közösségi bejegyzést a Global Times, állami tulajdonban álló weboldal. Később az Global Times által idézett bejegyzés eltűnt, és az AFP kérdésére hivatalosan mindössze annyit közöltek, hogy az információ megerősítésére van szükség.

A Global Times beszámolüjában emlékeztet, korábban csak a térségben közlekedő hajók frissvíz ellátását szolgálta a térség, ha az energiatermelésben is szerepet kap a Dél-kínai tenger, Kína nyilván erőteljesebb fejlesztésbe kezd majd a térségben.

Ismert, hogy Kína gyorsütemben épített mesterséges szigeteket a térségben, amelyeken polgári és katonai létesítméyneket helyezett el. Ez volt az alapja a Fülp-szigetek keresetének, amelynek ügyében a hágai testület úgy találta, hogy Pekingnek nem volt semmilyen jogi alapja a térségben létesítméyneket építeni, ugyanakkor ezek a lépései súlyosan veszélyeztetnek sérülékeny és védett korallzátonyokat és a tengeri ökoszisztémát. Peking már előre jelezte, nem fogadja el a hágai testület döntését. A terület jelentősége nem feltétlenül csak, vagy nem is elsősorban katonai jelentőségű szakértők szerint, bár természetesen ez sem lebecsülendő. A térség vizei alapvető élelmiszerforrásként szolgálnak a vele érintkező partvidékek lakosságának, ebből a szempontból az óriásállam számára is különös jelentőségű ezeknek a vizetnek az ellenőrzése. Az sem mellékes, hogy a világ tengeri kereskedelmi hajóforgalmának egy igen jelentős része, a The Independetn beszámolója szerint mintegy 3,8 ezer milliárd font értékben ezeken a vizeken történik.