close
Kína segíti az Atecha-3 megépítését
Atom - Blog - Egyéb

Kína segíti az Atecha-3 megépítését

Kína és Argentína megállapodást írt alá, melynek eredményeként részletes szerződések születhetnek a Candu 6 típusú Atucha-3 blokk építésére vonatkozóan. A beruházás értéke 6 milliárd dollár, közölte az argentin tervezési minisztérium 2014. szeptember 3-án.

A két ország állami cégei egy kereskedelmi keretrendszert hoztak létre Pekingben, áll a közleményben. A kínai CNNC (China National Nuclear Corporation) berendezést és szolgáltatásokat fog biztosítani a beruházásban, melynek során a Qinshan atomerőmű Candu 6 blokkját alapul véve építenek egy 800 MW teljesítményű blokkot. A beruházás pénzügyi hátterét kínai befektetők biztosítják.

Kína két milliárd dollárt fog biztosítani a berendezések és szolgáltatások beszerzésére kínai és más beszállítóktól, közölte Axel Kicillof gazdasági miniszter. További 3,8 milliárd USD argentin beszállítóktól beszerzett termékek és szolgáltatások finanszírozására szolgál, az építkezés nyolc évig fog tartani.

Argentína három atomerőművel rendelkezik, ezeket a Nucleoelectrica Argentina üzemelteti. Ez a cég lesz a tervező, építő és üzemeltető vállalat. A blokkot a meglévő Atucha telephelyen, Buenos Airestől 100 km-re északra építik. A Candu 6 a Candu Energy of Canada terméke, a Nucleoelectrica csak korszerűsíti a típust. A tervek szerint a részletes szerződéseket 2015 elején aláírhatják.

2014 májusában elvégezték az üzemelés előtti meleg teszteket az Atucha-2 blokkon. A blokk építése 1981-ben kezdődött, de évekre felfüggesztették pénzügyi gondok miatt.