close
Kína egyre zöldül
Egyéb - Megújuló

Kína egyre zöldül

Hogyan lesz a legnagyobb szennyezőből egyyszercsak a legjelentpősebb zöldenergia fejlesztő – valami ioylesmit látunk Kínában az Energy Digital elemzése szerint. Emlékeztetnek, hogy az ázsiai óriásállam, amely csatlakozott a Párizsi Klímamegállapodáshoz, tavaly világelső volt a megújuló források arányának növekedésében.

Csak a napenergia termelő kapacitások 75 százalékkal bővültek az előző évben Kínában, a szélerő hasznosítás pedig 34 százalékkal bővült. Ezzel együtt a szénfelhasználás 3,7 százalékkal esett vissza. Húsz ével ez előtt az európai országok tanították a kínaiakat, hogyan kell a zöldenergia szabályozást kialakítani – emlékeztet a porálnak nyilatkozva egy iparági elemző. Az elmúlt években Kína nagyságrendekkel nagyobb összeget fordított megújulókra, mint az uniós államok. A zöldenergia források fejlesztése mellett, az energiafogyasztási szokások is jelentős átalakulásban vannak. Ha csak az elektromos autók értékesítési számait nézzük globálisan, 50 százalékkal több iylen járművet adtak el az elmúlt évben Ázsiában, mint Európában.

MIndezek eredméyneként az évtized végére Kína 15 százakékban már megújuló forrásokból fedezheti energiaigényét, ami ugyan önmagában nem egy jhatalmas szám, de rendkívül jelentős változásokat jelent a korábbi, az ezredfordulón látottakhoz képest. Az előrejelzések szerint, a kínai károsanyag kibocsátás valamikor 2030 táján érheti el a csúcsát a jelnelegi trend alapján.