close
Kihívója akadt a kis Teslának
E-mobilitás - Egyéb

Kihívója akadt a kis Teslának

A Fisker legújabb elektromos autójának képei alapján joggal feltételezik piaci elemzők, hogy a Tesla S és X modellje hamarosan komoly versenytárssal találja szemben magát. A világ első tölthető luxus szedánja, a Fisker Karma után, a dán tervező újabb ütős modellt alkotott.

A cég névadó atyja, Henrik Fisker korábban az Aston Martin tervezője volt, az ő nevéhez köthető a V8 Vantage, de a szakmai éeltrajzában szerepel a BMW Z8 is. Öt évvel ez előtt pedig a Fisker Karmával, az első luxus elektromos szedánnal lepte meg a piacot. Csaknem 1800 darabot adtak el az egyenként 102 ezer dolláros autóból, a márkának azonban viszonylag sokat ártottak a korai minőségi és megbízhatósági problémák, a Sandy hurrikán pedig több száz jármávet pusztított le, amelyek után a cég biztosítója végül is nem fizetett kártérítést. Az utolsó szög az volt a Fisker Automotive koporsójában, amikor az utolsó akkumulátor szállító kezdeményezésére a cég csődeljárás alá került. A Karma Automotive jogait egy kínai befektető, a Chinese Wanxiang Group vásárolta fel, így a Karma értékesítése folytatódott, Henrik Fisker pedig a háttérben a visszatérésen dolgozott.

A kaliforniai központú Fisker Inc.-et az év elején jegyezték be, vagyis a visszatérés ideje elérkezett. Az EMotion-ról megjelent fotók pedig világosían jelzik, a Tesla rivális megérkezett. A Business Insidernek adott közelmúltbeli interjúban Fisker azt ígérte, az új autó 400 mérföldes hatótávolságra lesz képes, a Twesla családi modelljével azonos áron. Ez azt jelenti, hogy valahol 55 és 118 ezer dollár között lesz majd az EMotion ára. Sok technikai részlet még nem ismert, a képek impresszívek, ami nem meglepő Fisker pályafutását ismerve.