close
Kifújt a gázipari érdekképviselet
Egyéb - Gáz

Kifújt a gázipari érdekképviselet

Sikertelen lobbi

A szolgĂĄltatĂłk a kormĂĄnnyal ĂŠs egymĂĄssal sem talĂĄltĂĄk a hangot. A NĂŠpszabadsĂĄg  informĂĄciĂłi szerint megszűnik a nagy honi gĂĄzcĂŠgek ĂŠrdekkĂŠpviseletĂŠt ellĂĄtĂł Magyar GĂĄzipari EgyesĂźlĂŠs (MGE). A szerveződĂŠs vezetőit nem ĂŠrtĂźk el, a nagyobb tagvĂĄllalatok kĂśzĂźl informĂĄciĂłnkat egyedĂźl a FőgĂĄz vezĂŠrigazgatĂłja, Koncz LĂĄszlĂł erősĂ­tette meg – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

MegfogalmazĂĄsa szerint azĂŠrt dĂśntĂśttek az egyesĂźlet vĂŠgelszĂĄmolĂĄsa mellett, mert a szervezet nem tudott kellőkĂŠppen alkalmazkodni a kor kĂśvetelmĂŠnyeihez. PĂŠldĂĄul ahhoz, hogy a sokĂĄig azonos ĂŠrdekű tagvĂĄllalatok kĂśzĂśtt időkĂśzben kialakulhatott a piaci verseny, ami megnehezĂ­tette az egyeztetĂŠseket. MindazonĂĄltal a vezĂŠrigazgatĂł hitet tett amellett, hogy egyesĂźletkĂŠnt vagy szĂśvetsĂŠgkĂŠnt hamarosan Ăşj szervezet alakuljon. Egy hatĂŠkonyan műkĂśdő ĂŠrdekkĂŠpviseletre ugyanis szĂźksĂŠg van – fogalmazott.

MĂĄs szakavatott megfigyelők nĂŠv nĂŠlkĂźl ugyanakkor jĂłval egyĂŠrtelműbben fogalmaztak. Eszerint az egyesĂźlĂŠst eltartĂł cĂŠgeket az keserĂ­tette el, hogy az OrbĂĄn-kormĂĄnynĂĄl nem sikerĂźlt megfelelő gĂĄzĂĄremelĂŠseket kieszkĂśzĂślni. Noha az elsősorban szolgĂĄltatĂłkat tĂśmĂśrĂ­tő szervezet eddig sem volt kĂźlĂśnĂśsebben hangos, az előző kormĂĄnyok idejĂŠn ĂŠvente tĂśbbszĂśr, nemritkĂĄn tĂ­z szĂĄzalĂŠk kĂśrĂźli mĂŠrtĂŠkben nőtt a lakossĂĄgi gĂĄz ĂĄra. Az OrbĂĄn-kormĂĄny tarifaemelĂŠsi stopot hirdetett, amibe 2011. ĂŠs 2012. ĂŠv elejĂŠn egy-egy 4 szĂĄzalĂŠk kĂśrĂźli, nĂŠmileg inflĂĄciĂł alatt tartott emelĂŠs fĂŠrt be. KĂŠrdĂŠsĂźnkre forrĂĄsunk ezt messze nem nevezte az eredmĂŠnyes lobbi jelĂŠnek. Ugyanakkor sem az MGE, sem a gĂĄztĂĄrsasĂĄgok kĂźlĂśn-kĂźlĂśn nem tiltakoztak a nyilvĂĄnossĂĄg előtt, ĂŠs a piacrĂłl sem vonultak ki. (A szĂ­nfalak mĂśgĂśtt ĂĄllĂ­tĂłlag komoly vitĂĄk folytak a kormĂĄnyzatot kĂŠpviselő Bencsik JĂĄnos ĂĄllamtitkĂĄrral, akinek tĂĄvozĂĄsĂĄt ugyanakkor mĂĄr rosszul fogadtĂĄk.)

Egyes cĂŠgkĂŠpviselők elĂŠgtelennek tartjĂĄk azt a gĂĄzipar szĂĄmĂĄra kedvező hatĂĄrozatot is, hogy 90-ről 60 napra csĂśkkent a szĂĄmlabefizetĂŠs tĂźrelmi ideje. A tĂśbbi megtett, illetve meg nem tett intĂŠzkedĂŠs jĂłval kedvezőbben hatott az iparĂĄgra – vĂŠlik. A fogyasztĂłk fizetĂŠsi fegyelme egyre rosszabb, ami nemcsak a szĂĄmlaelmaradĂĄsokban, hanem az illegĂĄlis gĂĄzvĂŠtelezĂŠs terjedĂŠsĂŠben is tetten ĂŠrhető – szĂśgezte le forrĂĄsunk. Ez ellen a jelenleginĂŠl jĂłval szigorĂşbb szabĂĄlyokat sĂźrgetett. Utalt arra, hogy a parlament most ĂŠpp e szemlĂŠlettel szemben fogadott el egy tĂśrvĂŠnyt arrĂłl, hogy tĂŠlen a nem fizető kĂśzintĂŠzmĂŠnyeket sem szabad kikapcsolni a szolgĂĄltatĂĄsbĂłl. Sőt felhĂ­vta a figyelmet LĂĄzĂĄr JĂĄnos tovĂĄbbra is ĂŠrvĂŠnyben lĂŠvő javaslatĂĄra. A Fidesz frakciĂłvezetője azt javasolja, hogy egyĂĄltalĂĄn ne lehessen kikapcsolni azt, aki nem fizeti a szĂĄmla felĂŠt kitevő rendszerhasznĂĄlati dĂ­jat. A parlamentben folyĂł energetikai lobbi mibenlĂŠte pontosan nem ismert, bĂĄr LĂĄzĂĄr JĂĄnos egy indulatos kirohanĂĄsĂĄban „nagyon erősnek” nevezte azt. KorĂĄbbi tapasztalatok azt a lĂĄtszatot erősĂ­tik, hogy a legnagyobb nyomĂĄst az ĂĄllami Magyar Villamos Művek, illetve a Mol kĂŠpes kifejteni az ĂĄllami dĂśntĂŠshozĂłkra. Az MGE magjĂĄt alkotĂł kĂźlfĂśldi befektetők a jelek szerint hozzĂĄjuk kĂŠpest eddig is lĂŠpĂŠshĂĄtrĂĄnyban voltak.

Az energetikai szektoron belĂźli verseny meghirdetĂŠse is rĂŠst ĂźtĂśtt az egyesĂźlĂŠsen. Ebben kĂŠtsĂŠgtelenĂźl a tevĂŠkenysĂŠgĂŠt mĂĄra megszĂźntető EMFESZ Kft. jĂĄtszott ĂşttĂśrő szerepet. A tĂĄrsasĂĄg 2008-ban vĂĄratlanul jelentette be, hogy alternatĂ­v lakossĂĄgi gĂĄzszolgĂĄltatĂĄst indĂ­t, s ezzel szinte sokkolta az amĂşgy belterjesnek, piacfelosztĂĄs-pĂĄrtinak tűnő ĂĄgazatot. Az MGE egy ideig a hagyomĂĄnyos gĂĄzszolgĂĄltatĂłk EMFESZ elleni szĂśvetsĂŠgĂŠnek tűnt, majd kĂŠnytelen volt felvenni tagjai kĂśzĂŠ ezt a tĂĄrsasĂĄgot is, ĂŠs hĂĄzon belĂźl teret engedni az egyeztetĂŠseknek. Innentől kezdve ugyanakkor mĂŠg nehezebbĂŠ vĂĄlhatott az egymĂĄssal ĂĄdĂĄz piaci kĂźzdelmet folytatĂł cĂŠgek kĂśzĂśtt Ăśsszhangot, kĂŠpviselhető egysĂŠges vĂŠlemĂŠnyt tető alĂĄ hozni. TovĂĄbb sĂşlyosbĂ­totta a helyzetet, hogy tavaly ĂŠv elejĂŠn az EMFESZ kiesĂŠse utĂĄni piaci rĂŠsbe kĂŠt hagyomĂĄnyos gĂĄzszolgĂĄltatĂł, a FőgĂĄz ĂŠs a TigĂĄz – mĂĄig pontosan nem ismert okokbĂłl – egymĂĄs ellenĂŠben igyekezett belĂŠpni, a pozĂ­ciĂłk lezsĂ­rozĂĄsĂĄnak mĂŠg a lĂĄtszatĂĄt is kerĂźlve. Olyannyira, hogy kezdetben tetemes engedmĂŠnyt adtak a lakossĂĄgi gĂĄzĂĄrbĂłl, noha ez az ĂĄremelĂŠsĂŠrt kĂźzdő cĂŠges lobbi legszigorĂşbb tabutĂŠmĂĄja. KedvezmĂŠnyĂźk hĂĄrom hĂłnap mĂşltĂĄn meg is szűnt, ĂŠs ĂĄrverseny azĂłta sem indult kettejĂźk kĂśzĂśtt. Így tovĂĄbbra sem ĂĄll valĂłdi vĂĄlasztĂĄsi lehetősĂŠg a lakossĂĄgi ĂĄram- ĂŠs a gĂĄzfogyasztĂłk előtt.

Gondokat okozhatott az is, hogy a szervezetet egy-egy tagvĂĄllalat első embere irĂĄnyĂ­totta: tavalyig LaczĂł SĂĄndor, a francia hĂĄtterű ÉgĂĄz–DĂŠgĂĄz volt vezĂŠrigazgatĂłja, azĂłta pedig Zsuga JĂĄnos, a Mol-tulajdonĂş FGSZ FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł elnĂśk-vezĂŠrigazgatĂłja. Az Ăźgyvitelt sokan inkĂĄbb a vĂĄllalatoktĂłl fĂźggetlenebb, teljes munkaidős szakĂŠrtőre bĂ­znĂĄk. De panaszkĂŠnt merĂźlt fel a szervezeti forma is: egy egyesĂźlĂŠs ugyanis nyeresĂŠgĂŠrdekelt jogi szemĂŠly, mĂ­g a jĂśvőben főkĂŠnt a kĂśzĂśs ĂŠrdekkĂŠpviseletet kĂ­vĂĄnjĂĄk előtĂŠrbe helyezni egyesĂźleti vagy szĂśvetsĂŠgi formĂĄban. MĂĄr csak azĂŠrt is, hogy – mint egyikĂźk fogalmazott – akĂĄr kĂźlfĂśldről, akĂĄr a kormĂĄnyzat rĂŠszĂŠről a magyar gĂĄzipar tovĂĄbbra is „megszĂłlĂ­thatĂł legyen”.