close
Kiesett a Gazprom egyik európai exportvezetéke
Egyéb - Gáz

Kiesett a Gazprom egyik európai exportvezetéke

A Gazprom ma bejelentette, hogy 20 százalékkal több, napi 282 milliárd köbméternyi földgázt kíván Ukrajnán keresztül Európába szállítani – közölte az energiainfo.hu-hoz eljuttatott közleményében a Naftogaz. A kért mennyiség sokszorosa a két cég közötti szerződésben rögzítettnek, ennek ellenére az ukrán fél kész teljesíteni a Gazprom kérését.

A mennyiség növelésére az OPAL vezeték kiesése miatt volt szükség, amely a németországi és a középeurópai rendszereken keresztül az Északi-Áramlathoz csatlakozik. Ugyanakkor a Naftogaz a közelménye szerint az egyik átadás-átvételi pontnál a Gazprom ismétcsak nem tudja biztosítani a szerződéses nyomást.

Az ukrán állami gáztársaság emlékeztet, hogy a Gazprom 2014-ben egyoldalúan kihátrált az Ukrtransgaz által a mostanihoz hasonló helyzetek kezelésére felajánlott kiegyenlítési megoldásból. Ukrajna célja a mostani azonnali kérésé teljesítésével, hogy demonstrálja, megbízható partner az európai szállítások biztosításában.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.