close
Kicselezi az olajár változásait Oroszország
Egyéb - Olaj

Kicselezi az olajár változásait Oroszország

Oroszországot érzékenyen érinti az olaj árának változásai, az ár amely a várakozásai szerint 2030-ra jelentősen csökken. A gazdasága egyik legnagyobb bevételi forrásának számító szénhidrogének áresésével viszont jól járhat az állam a legutóbb kidolgozott stratégiájának segítségével.

Az olaj hordónkénti ára a nemzetközi piacokon 2030-ra akár 80 dollárra is eshet az orosz gazdasági minisztérium szerint a mostani 115 dollárról. Márpedig az olaj az orosz gazdaság gerincét alkotja, ezért a minisztérium új stratégiát dolgozott ki annak érdekében, hogy az árcsökkenés káros hatásait kiküszöbölje, írja az RT News hírportál. A stratégia összefüggésben van a további árcsökkenéssel, amelyből pénzügyi befektetések révén az orosz állam képes lesz hasznot húzni.

Az orosz gazdaság 2011 vége óta alapvetően nem tudott növekedni, és a Kreml nemrégiben csökkentette a növekedés becsléseit 2,8 százalékról 1,8 százalékra 2013-ra. A legoptimistább számítások szerint a 2016-ban bekövetkező, 115 dolláros csúcsról rövid időn belül 60 dollárra esik az olaj hordónkénti ára, de ez gyorsan vissza is emelkedik. Kevésbé kedvező az orosz gazdaság, illetve a minisztérium új stratégiája szempontjából, ha csak 80 dollárig megy le az olajár.

Az árcsökkenés mértékétől függetlenül, valamennyire mindenképp meg kell vágni az állami kiadásokat is. Amennyiben nagyobb mértékű az árzuhanás, az orosz állam a tartalékalapjához nyúl, nagyrészt azért, hogy pénzügyi fejlesztésekbe ruházzon be. Ezt az alapot a nemzeti jóléti alappal együtt 2004-ben hozta létre az állam, amikor az olaj ára 30 dollár alá esett, és az ilyen esetekben lehetséges hozzányúlni. Az alapok összegét jelenleg 85 és 86 milliárd dollárra becslik. Jelenleg az olaj- és gázipar az orosz nemzeti bruttó termék 8,8 százaléka, ami a számítások szerint akár 3,3 százalékig is zuhanhat.

Az már 2008-ban is megmutatkozott, mennyire érzékeny Oroszország az olajárak változására. Azon a nyáron 147 dolláros csúcsra jutott az olaj ára, decemberre viszont 40 dollárra zuhant. Az állami bevételek nagyjából fele az szénhidrogének eladásából származik, és a nem-hagyományos szénhidrogén-ipar, valamint a gáz cseppfolyósított formában való forgalmazása veszélyt jelent a piacán. Az új stratégia részleteit még nem közölték, de a piacvesztés és árcsökkenés ellenére Oroszországot versenyben tudja majd tartani.