close
Kevesebbet költ a Gazprom tőkebefektetésekre
Egyéb - Gáz

Kevesebbet költ a Gazprom tőkebefektetésekre

Nehezményezik a Gazprom befektetői, hogy a termelés helyett inkább cégfelvásárlásokba fektet. A társaság igazgatósága közölte: jobb útra térnek, 7 százalékkal megkurtítják a felvásárolásokra szánható összeget. A Gazprom idei pénzügyi befektetései megháromszorozódtak, amit igen rossz néven vesznek a befektetők, akik a inkább gáztermelés növelését várják el. Az orosz társaság igazgatósága ezért közölte, úgy döntöttek, 7 százalékkal lefaragják a riválisokban való érdekeltségszerzésre fordítható összeget.

A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint a Gazprom, amely az Európában felhasznált gáz negyedét adja, hamarosan a földrész gázhiányáért tehető majd felelőssé. Ezt azonban a társaság elutasította, mondván ha a piac több gázt kér, többet is fog kapni.

Közleménye szerint idei tőkeberuházásai 335,5 miliárd rubelre (13,16 millirád dollárra) csökkennek az előzőleg jóváhagyott 360,6 milliárdról, igaz, még így is magasabbak a tavalyi 324,9 milliárdnál. Hosszú távú befektetései majdnem megkétszereződtek egy év alatt, s most 443,86 milliárd rubelen (14,40 milliárd dollár) állnak. Előzőleg 168,8 milliárdot hagytak jóvá, ami a 2006-is 133,7 milliárd több mint háromszorosa.

Májusban már hozott egy olyan javaslatot a cég vezetése, hogy 11 százalékot le kell faragni a befektetésekből.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.