close
Kevesebb benzint adtak el
Egyéb - Olaj

Kevesebb benzint adtak el

Håromszoros forgalom, våltozatlan nyeresÊg 

Emelkedő első hĂĄromnegyed ĂŠves eredmĂŠnnyel rukkolt elő tegnap a Mol: az olajcsoport 183 milliĂĄrdos nettĂł nyeresĂŠge 170 szĂĄzalĂŠkkal magasabb az előző ĂŠv azonos időszakĂĄnĂĄl. A jĂşlius ĂŠs szeptember kĂśzĂśtt elĂŠrt 36 milliĂĄrdja ugyanakkor elmarad az előző ĂŠv hasonlĂł időszakĂĄtĂłl ĂŠs a mĂĄsodik negyedĂŠvtől is. MindazonĂĄltal az elemzők előzetesen hasonlĂł nagysĂĄgrendű vesztesĂŠgre tippeltek – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A Mol eredmĂŠnyadatainak lapunk ĂĄltal kĂŠpzett hosszabb tĂĄvĂş adatsorĂĄbĂłl az derĂźl ki, hogy a tĂĄrsasĂĄg lĂŠnyegĂŠben egy ĂŠvtizede tartja a negyedĂŠvenkĂŠnti 50 milliĂĄrd kĂśrĂźli nyeresĂŠgszintet. Nagyobb kilengĂŠseket csak a 2009–2010-es vilĂĄgvĂĄlsĂĄg hozott (a fĂŠlezermilliĂĄrdot felemĂŠsztő OMV-ellenes vĂŠdekezĂŠs is eme időszakra tehető). Ez egyik oldalrĂłl tisztesnek mondhatĂł, bĂĄr a csoport tĂśretlenĂźl emelkedő ĂĄrbevĂŠtele ma mĂĄr mintegy hĂĄromszorosa a 2004-esnek. Adatsoraink szerint akkor 450 milliĂĄrd kĂśrĂźli negyedĂŠves forgalombĂłl ugyanĂşgy nagyjĂĄbĂłl 50 milliĂĄrdos nyeresĂŠg kĂŠpződĂśtt, mint most 1350-ből.

Az olajtĂĄrsasĂĄg beszĂĄmolĂłja szerint a mostani eredmĂŠny tĂśbb mint kĂŠtharmada a kitermelĂŠsnek kĂśszĂśnhető, hisz folyamatosan emelkedtek a nyersolajĂĄrak. A feldolgozĂĄskereskedelem –így a finomĂ­tĂĄs ĂŠs az Ăźzemanyag-ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠs – ĂśsszesĂ­tett nyeresĂŠge viszont csĂśkkent. A forintgyengĂźlĂŠs elleni vĂŠdekező Ăźgyletek ezĂşttal komoly pluszt hoztak a konyhĂĄra.

HernĂĄdi Zsolt elnĂśk-vezĂŠrigazgatĂł a Mol nyeresĂŠgszintjĂŠt erősnek nevezte. A vesztesĂŠgforrĂĄsok kĂśzĂźl elsősorban a finomĂ­tĂłk ĂĄrrĂŠsĂŠnek csĂśkkenĂŠsĂŠt emelte ki. TovĂĄbbi cĂŠlkĂŠnt a kĂźlfĂśldi beruhĂĄzĂĄsok bővĂ­tĂŠsĂŠt emlĂ­tette, melyek sorĂĄban hosszĂş idő utĂĄn előszĂśr nem kapott helyet a parĂĄzs vitĂĄkat kivĂĄltĂł horvĂĄt INA. (A csoport idĂŠn az előző ĂŠv hasonlĂł időszakĂĄnĂĄl 31 szĂĄzalĂŠkkal kevesebbet ruhĂĄzott be.)

A lakossĂĄgot elsősorban ĂŠrintő Ăźzemanyag-ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠsi ĂźzletĂĄg nem volt kĂźlĂśnĂśsebb hatĂĄssal az eredmĂŠnyre. FinomĂ­tĂłik tavalyhoz kĂŠpest hajszĂĄllal tĂśbbet dolgoztak fel ĂŠs ĂŠrtĂŠkesĂ­tettek. Ugyanakkor a Mol-kutak lakossĂĄgi cĂŠlĂş benzinĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠse 6 szĂĄzalĂŠkkal esett. Ezt a tĂŠrsĂŠg magas munkanĂŠlkĂźlisĂŠgĂŠvel ĂŠs a 40 szĂĄzalĂŠkkal drĂĄgulĂł alaptermĂŠkekkel magyarĂĄzzĂĄk. Adatsoruk szerint MagyarorszĂĄgon kissĂŠ tovĂĄbb mĂŠrsĂŠklődĂśtt az Ăźzemanyag-kereslet, bĂĄr a dĂ­zelnek kedvez a kormĂĄny ĂĄltal biztosĂ­tott ĂĄrkedvezmĂŠny ĂŠs a Mol-flottakĂĄrtyĂĄk terjedĂŠse.

A gĂĄzĂźzletĂĄgon belĂźl a vezetĂŠkhĂĄlĂłzat 15-20 milliĂĄrdos, a stratĂŠgiai tĂĄrolĂł pedig tĂ­zmilliĂĄrd kĂśrĂźli nyeresĂŠgszintet hozott. KĂźlĂśn kiemelik, hogy a tĂĄrsasĂĄg tĂśbb mint hĂşszmilliĂĄrd forint vĂĄlsĂĄgadĂłt fizetett be. Elemzők felhĂ­vjĂĄk a figyelmet, hogy a Mol tĂśbb szĂĄzmilliĂĄrd forint tartalĂŠkot kĂŠpzett, talĂĄn a Lotos nevű lengyel ĂĄllami olajtĂĄrsasĂĄg tĂśbbsĂŠgĂŠnek megvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄra, avagy osztalĂŠkfizetĂŠsre. EmlĂŠkezetes, hogy az elmĂşlt ĂŠvek sorĂĄn, amikor a csoport 20 szĂĄzalĂŠkĂĄt a vezetősĂŠggel rossz viszonyban lĂŠvő osztrĂĄk OMV, majd az orosz Szurgutnyeftyegaz birtokolta, a Mol nem talĂĄlt okot az osztalĂŠkfizetĂŠsre. Ám mivel idĂŠn a magyar ĂĄllamĂŠ lett a csomag, elemzők jĂśvőre komoly adag osztalĂŠkot vĂĄrnak.

Égve maradhatnak a lámpák

 SzigorĂ­tanĂĄ a Fidesz frakciĂłvezetője az ĂĄramkikapcsolĂĄsra vonatkozĂł hatĂĄlyos szabĂĄlyozĂĄst – Ă­rta tegnap az MTI. LĂĄzĂĄr JĂĄnos a villamos energiĂĄrĂłl szĂłlĂł tĂśrvĂŠny mĂłdosĂ­tĂĄsĂĄra tett javaslatĂĄban azt indĂ­tvĂĄnyozza, hogy a szolgĂĄltatĂł fizetĂŠsi kĂŠsedelem esetĂŠn se kezdemĂŠnyezhesse a felhasznĂĄlĂł kikapcsolĂĄsĂĄt a villamosenergia-ellĂĄtĂĄsbĂłl. A villamosenergiakereskedők az ĂĄramkikapcsolĂĄst fizetĂŠsi kĂŠsedelem esetĂŠn akkor kezdemĂŠnyezhetnĂŠk, ha nem a rendszerhasznĂĄlati dĂ­jakkal tartozik a lakossĂĄgi fogyasztĂł.