close
Kevés volt a szél tavaly az Alteo-nak
Egyéb - Megújuló

Kevés volt a szél tavaly az Alteo-nak

Az alternatív energia termeléssel foglalkozó Alteo csoport árbevétele 4,7 százalékkal, kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti nyeresége (EBITDA) 8,1 százalékkal csökkent tavaly az előző évhez képest az éves beszámoló szerint, amit a 2013-hoz képest enyhébb tél és kevésbé szeles tavalyi időjárás hatásainak tulajdonít a cég vezetése.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön közölt, az IFRS szabványok szerint elkészített, konszolidált éves beszámoló szerint a cég 2014-ben 5,9 milliárd forintos árbevétel mellett 749 millió forintos EBITDA-t ért el. Az alternatív energetikai csoport árbevétele 2013-ban csaknem 6,1 milliárd forint, az EBITDA pedig 816 millió forint volt.  A társaság adózás előtti eredménye szintén csökkent, mínusz 289 millió forint volt 2014-ben, az előző évi mínusz 30 millió forint után. Az adózás utáni veszteség tavaly 346 millió forint volt, míg 2013-ban 57 millió. A vállalat osztalékfizetési javaslatot nem terjesztett elő a közgyűlésnek.

Az adatokat értékelve Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: az előző évinél rosszabb 2014-es pénzügyi eredmények ellenére sikeres évet tudhat maga mögött a társaság, a tavalyi 3,5 milliárd forintos forrásbevonással és az energiaszolgáltató Sinergy Kft. megvásárlásáról szóló szerződés aláírásáról erős növekedést alapoztak meg. Az Alteónak 11 erőműve van, két kisebb depóniagázos és két hidrogázos mellett három magas hatásfokú, decentralizált kogenerációs erőműve és négy szélerőműve. Ezeknél az EBITDA jelentősen függ az időjárástól, tehát erőteljes a szezonalitás – hangsúlyozta a vezérigazgató. Miután 2013-ban nagyon hideg tél volt és erősen szeles idő, a tavalyi évet viszont kimondottan enyhe tél és átlagosan szeles időjárás jellemezte, most ez jelenik meg az EBITDA 8,1 százalékos visszaesésében – mutatott rá.

Chikán Attila kitért arra is, hogy a forint tavalyi gyengülése miatt az adózás előtti eredményt rontotta az Alteo csoport euróban felvett hitelállománya. A hitelek túlnyomó részét az idén februárban forintosították, így ebben az évben árfolyamveszteség már nem fogja terhelni az eredményszámokat. A vezérigazgató kiemelte, hogy a legjelentősebb lépés a cég életében tavaly a Sinergy Energiaszolgáltató, Beruházó és Tanácsadó Kft. megvásárlásáról szóló szerződés aláírása volt. A Sinergy csoport egyebek mellett megújuló energiaforrások hasznosításával és hagyományos alapú energiatermelő rendszerek működtetésével foglalkozik.

Az adásvételi szerződést decemberben írták alá a Sinergy-t közösen tulajdonló Elművel és Émásszal. A Gazdasági Versenyhivatal, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal már megadta a szükséges engedélyeket, a pénzügyi tranzakció zárása folyamatban van – közölte.
Chikán Attila szintén fontos eredményként értékelte a tavaly lebonyolított, több mint 3,5 milliárd forintos kötvényprogramot, amely elmondása szerint jelentős forrást biztosít a következő évek növekedéséhez. A vezérigazgató a társaság idei céljai közül kiemelte az energiakereskedelmi portfólió további növelését, a Sinergy integrálását az Alteo-csoportba, valamint a további bővülést.