close
Kevés KKV versenyezteti energiakereskedőjét
Áram - Egyéb - Gáz

Kevés KKV versenyezteti energiakereskedőjét

Bár a vállalati fogyasztók már 6-8 éve a szabadpiacon is beszerezhetik a működésükhöz szükséges villamosenergia- és földgázmennyiséget, a kis- és középvállalatok 72 százaléka még sosem kért be árajánlatot energiakereskedőtől annak érdekében, hogy csökkentse közüzemi számláit – derül ki a Tarifa24 felméréséből. 

Az első online energiabróker adatai szerint a megkérdezettek 44 százaléka nem számít érdemi díjváltozásra, míg 25 százalékuk díjemelkedéssel kalkulál. Eközben a tavaly bekövetkező olajárzuhanást követve a valóságban a szabadpiacon szerződő cégek a következő éves időszakra a földgáz esetében 33, míg a villamosenergia-számlájukon 19 százalékos átlagos megtakarítást tudtak elérni – olvasható a társaság sajtóközleményében. 

A közel 1300 kis- és közepes méretű vállalkozás bevonásával elkészült felmérés szerint a cégek kétharmada tisztában van vele, hogy az energiakereskedők versenyeztetésével csökkentheti közműszámláit, és ugyanilyen mértékben tájékozott arról is, hogy a kereskedőváltás nem jár anyagi kiadással. Ennek ismeretében különösen furcsának tűnhet, hogy 72 százaléknyian mégsem tettek lépéseket ebben az ügyben – derül ki a sajtóanyagból. 

A cégek eddigi passzivitására azonban van ésszerű magyarázat – idézi Tóth Zoltánt, a Tarifa24 portált üzemeltető Energymarket24 Kft. ügyvezető igazgatóját, a közlemény. – Az energiakereskedők ajánlatait összegyűjtő brókercégek eddig főként a nagyobb vállalatokat célozták szolgáltatásaikkal, a kisebb cégeket kevésbé érték el. Szakértői támogatás híján a bonyolultnak tűnő szakkifejezések és az adminisztráció sok céget kivárásra késztetett az elmúlt években. Ez azonban gyökeresen változhat most, amikor az eddig megkötött szerződések adatai szerint a villamos energia díjának ötöde, míg a földgázszámlának a harmada is megspórolható – érvel Tóth Zoltán a közlemény szerint. 

Mivel a hazai szabályozás alapján az energiaellátási szerződések legnagyobb részét egy évre kötik, a szabadpiaci energiaárak mindig fél-egy évvel követik a világpiaci energiahordozók árának alakulását. A következő évre új szerződést kötők tehát éppen ebben az időszakban profitálhatnak majd a tavalyi világpiaci olajárzuhanás hatásából. Ez a tény azonban, úgy tűnik, alig ismert a hazai kkv-k körében. A megkérdezetteknek ugyanis mindössze 12 százaléka számít a következő egy év során 5 százaléknál nagyobb mértékű díjcsökkenésre, miközben 25 százaléknyian díjemelkedéssel kalkulálnak – derül ki a sajtóanyagból. 

A Tarifa24 várakozása szerint a kereskedők által kínált jelentős tarifacsökkenés a következő egy év során jelentősen aktivizálja majd a versenypiaci beszerzésre jogosult vállalatokat: a földgázpiacon az érintettek negyede, míg a villamosenergia-piacon mintegy 40 százaléknyian is új szerződést köthetnek. Ehhez – igaz, különböző feltételekkel – a felmérésben részt vevő cégek 67 százaléka venné igénybe energiabróker segítségét – olvasható a közleményben. 

Az energiakereskedőkkel szemben ugyanakkor némi óvatossággal találkozhattunk: a megkérdezettek 46 százaléka csak abban az esetben kötne szolgáltatói szerződést az energiabróker kalkulációja szerint legkedvezőbb árat kínáló szereplővel, ha annak korábban már találkozott a nevével. „Ez az óvatosság akkor is méltányolható tudatosságot mutat, ha figyelembe vesszük, hogy a gáz- és áramellátás biztonságára az állam vállal garanciát” – teszi hozzá a Tarifa24 szakértője.