close
Kettős mércét alkalmaz az unió?
Egyéb - Gáz - Megújuló

Kettős mércét alkalmaz az unió?

Az Európai Tanács ülésén Brüsszelben 28 uniós tagország állam- és kormányfői olyan energia jövőképet támogattak, amely Európát továbbra is függőségben tartaná a fosszilis energiától. Ennek jellemző tünete, hogy óriási gázvezeték-projekteket erőltetnek, itthon pedig bányajáradék-csökkentéssel kedveznek a zsákutcába vezető palagáznak, torzítva ezzel a piaci feltételeket.

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Levegő Munkacsoport keményen bírálta az államfők energiauniós stratégiai tervét, amelyben új földgázprojektekre helyezték a hangsúlyt ahelyett, hogy az energiatakarékosságra és a megújuló energiákra támaszkodnának az üvegházgáz-kibocsátások és az energiaimport csökkentése érdekében.

“Aggasztó látni, hogy a kormányok a földgáz beruházásokat támogatják, miközben ezek az energiauniós tervek azért születtek, hogy a gázimport-függőséget csökkentsék. Úgy tűnik, az államfők csak arra a propagandára figyelnek, hogy a gáz tisztább, mint a szén, és megfeledkeztek róla, hogy a gáz is szennyező fosszilis erőforrás. ” – mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.

A jelenlegi energiauniós tervekkel az EU vezetői nem tesznek eleget az ígéretüknek, hogy megfelelően csökkentik a káros kibocsátásokat és átalakítják Európa energiarendszerét [2]. A Párizsban tartandó globális klímacsúcs évében sokkal jelentősebb energiahatékonysági és megújuló energiás lépéseket lehetne tenni, melyek jobban csökkentenék a kibocsátásokat, mint az EU jelenlegi „legalább 40% csökkentés 2030-ra” célja.

Az Európai Parlament kitartóan támogat olyan energiás célokat 2030-ra, amelyek 54%-os szén-dioxid kibocsátás-csökkentést jelentenek az Ecofys nemzetközi független kutatócsoport szerint [3]. Az Európai Bizottság elemzése szerint az EU teljes tiszta energiapotenciálja kiaknázásával 40%-kal lenne csökkenthető a gázimport a következő 15 évben és a GDP 4,45%-kal nőne, az alap forgatókönyvhöz viszonyítva.

“A hazai kormányzat is kettős mércét alkalmaz: egyfelől nem ösztönzi eléggé az energiatakarékosságot és elvárja, hogy a megújuló energiák segítség nélkül, piaci alapon működjenek, miközben közpénzek milliárdjait öli atomprojektre és folytatja a szennyező fosszilis energiaforrások támogatását, többek között a palagáz bányajáradékának drasztikus csökkentésével” – összegezte Botár Alexa.