close
Kétélű fegyver az iráni NAÜ-jelentés
Atom - Egyéb

Kétélű fegyver az iráni NAÜ-jelentés

SikerkĂŠnt kĂśnyvelik el IrĂĄnban a NemzetkĂśzi Atomenergia-ĂźgynĂśksĂŠg legutĂłbbi jelentĂŠsĂŠt – mikĂśzben az ENSZ BiztonsĂĄgi TanĂĄcsa ezen a hĂŠten szavazhat az Ăşjabb szankciĂłkrĂłl – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Ali Hamenei ajatollah, legfelsőbb vezető szerint fontos “győzelmet” aratott IrĂĄn a nukleĂĄris program terĂŠn. Ez volt az ajatollah első nyilatkozata a kĂŠrdĂŠsről, amiĂłta az ENSZ NemzetkĂśzi Atomenergia-ĂźgynĂśksĂŠge (NAÜ) nyilvĂĄnossĂĄgra hozta a mĂşlt hĂŠt vĂŠgĂŠn az irĂĄni atomprogramrĂłl kĂŠszĂ­tett legutĂłbbi jelentĂŠsĂŠt – Ă­rta az MTI.

A jelentĂŠsből kiderĂźl: a tavaly augusztusban a NAÜ ĂŠs IrĂĄn ĂĄltal jĂłvĂĄhagyott “munkaterv” szerint a perzsa orszĂĄgnak hat “kiemelkedő” technikai kĂŠrdĂŠsben kellett vĂĄlaszt adnia. A NAÜ-jelentĂŠs ĂŠrtelmĂŠben IrĂĄn kielĂŠgĂ­tően vĂĄlaszolt ezekre. A NAÜ ugyanakkor Ăşjra felszĂłlĂ­totta IrĂĄnt, hogy hajtsa vĂŠgre az atomsorompĂł-egyezmĂŠny kiegĂŠszĂ­tő jegyzőkĂśnyvĂŠben szereplő kitĂŠteleket, amelyek hathatĂłsabb ellenőrzĂŠst tesznek lehetővĂŠ a NAÜ ellenőreinek.

Az ĂźgynĂśksĂŠg kifogĂĄsolta azt is, hogy IrĂĄn nem vĂĄlaszolt ĂŠrdemben azokra az amerikai hĂ­rszerzĂŠsi adatokra, amelyek szerint IrĂĄn atomprogramjĂĄnak “katonai vetĂźlete” is van. TeherĂĄn alaptalannak nevezte az informĂĄciĂłkat, amelyeket egyĂŠbkĂŠnt egy disszidens adott ĂĄt egy laptopon az amerikai hatĂłsĂĄgoknak. IrĂĄn – feltehetően Washington vonakodĂĄsa miatt – csak februĂĄr kĂśzepĂŠn kapta meg a vĂĄdlĂł adatokat, ĂŠs irĂĄni tisztsĂŠgviselők szerint eddig nem volt idejĂźk feldolgozni a dokumentumokat. A NAÜ igazgatĂłtanĂĄcsa mĂĄrcius 3-ĂĄn tĂĄrgyalja meg a jelentĂŠst. Az ĂĄllandĂł politikai nyomĂĄs alatt dolgozĂł ĂźgynĂśksĂŠg megint nem adott “fĂźstĂślgő pisztolyt” bizonyĂ­tĂŠkkĂŠnt az ENSZ kezĂŠbe.

Az EgyesĂźlt Államok ĂŠs szĂśvetsĂŠgesei szerint azonban IrĂĄnnak azonnal fel kell hagynia az urĂĄn dĂşsĂ­tĂĄsĂĄval. HĂŠtfőn a BT ĂĄllandĂł tagjai ĂŠs NĂŠmetorszĂĄg kĂŠpviselői Washingtonba Ăźltek Ăśssze, hogy egyeztessenek az IrĂĄn elleni, harmadik szankciĂłcsomagrĂłl. Washington azt remĂŠli, hogy mĂŠg a hĂŠten szavaz a BT az elsősorban utazĂĄsi korlĂĄtozĂĄst jelentő ĂŠs a bankszektort ĂŠrintő megtorlĂł intĂŠzkedĂŠsekről. A BT kĂŠt nem-ĂĄllandĂł tagja, LĂ­bia ĂŠs a DĂŠl-Afrikai KĂśztĂĄrasĂĄg mĂĄr jeleztĂŠk, nemmel voksolnak.

Abolfazl Rahnama Hazavei, IrĂĄn budapesti nagykĂśvete tegnap ĂşjsĂĄgĂ­rĂłknak hangsĂşlyozta: a jelentĂŠs szerint a NAÜ nem tapasztalt eltĂŠrĂŠst az irĂĄni atomprogram bĂŠkĂŠs jellegĂŠtől. – A BT tovĂĄbbi szerepe az Ăźgyben kĂŠtsĂŠgkĂ­vĂźl rontja az IrĂĄn ĂŠs a NAÜ kĂśzt kiĂŠpĂźlt viszonyt – mondta a nagykĂśvet, hozzĂĄtĂŠve, hogy a nagyhatalmaknak tiszteletben kellene tartaniuk az ENSZ-ĂźgynĂśksĂŠg vĂŠlemĂŠnyĂŠt. Arra a kĂŠrdĂŠsre, hogy a tovĂĄbbra is tisztĂĄzatlan rĂŠszletekről IrĂĄn mikor ad felvilĂĄgosĂ­tĂĄst, a nagykĂśvet elmondta: ha bĂĄrmilyen kĂŠtsĂŠg felmerĂźl, arra is ugyanĂşgy vĂĄlaszolnak majd, mint a most feltett hat kĂŠrdĂŠsre.

Abolfazl Rahnama Hazavei hangsĂşlyozta: IrĂĄn senkit sem akar megtĂĄmadni, ĂŠs az, hogy rakĂŠtĂĄi EurĂłpĂĄt is elĂŠrik, nem jelenti azt, hogy hasznĂĄlni is fogjĂĄk. – Tudjuk, hogy az atomfegyverek semmit sem oldanak meg – mondta. A NĂŠpszabadsĂĄg kĂŠrdĂŠsĂŠre a nagykĂśvet kĂśzĂślte, hogy az eddigi szankciĂłk gazdasĂĄgra kifejtett negatĂ­v hatĂĄsa ellenĂŠre IrĂĄn kitart, mert be akarja bizonyĂ­tani, hogy joga van a bĂŠkĂŠs atomenergiĂĄhoz. A Lengyel- ĂŠs CsehorszĂĄgba telepĂ­tendő amerikai rakĂŠtavĂŠdelmi rendszerrel kapcsolatban Ăşgy reagĂĄlt: “Erről MoszkvĂĄt kellene megkĂŠrdezni, mert a rendszer nem IrĂĄn, hanem OroszorszĂĄg ellen irĂĄnyul.”

Â