close
Két napon belül jöhet a gázválság
Egyéb - Gáz

Két napon belül jöhet a gázválság

Oroszország két napon belül leállíthatja a gázexportot Ukrajnának, veszélybe kerülhet az orosz gázszállítás Európába. Az ukránok szerint az oroszok már azt sem szállítják ki, amiért előre fizettek.

A Gazprom szerint “komoly” veszélybe kerülhet Oroszország európai gázexportja Ukrajnán át, mert Kijev elmulasztotta kifizetni saját, később esedékes igényének számláját.
.A Gazprom orosz gázipari cég keddi közleménye szerint két nap alatt eljuttatják Ukrajnánk azt a 219 millió köbméter fölgázt, amit Kijev még korábban előre kifizetett. “Amennyiben Kijev a továbbiakban nem fizet, két nap múlva gázt sem kap” – figyelmeztetett a Gazprom közleményében, amely szerint “ez komolyan veszélyeztetheti a gáztovábbítást Európába.

A Naftogaz ukrán gázkonszern közleménye szerint viszont a Gazprom a már kifizetett gázt sem küldi Ukrajnának. Az ukrán cég szerint február 19-én 114 millió köbméter gázt rendeltek és fizettek is ki az orosz partnernek, de máig is csak 47 millió köbméternyi gáz érkezett meg a rendelt állományból. A Naftogaz szerint minden további tranzakció előtt ezt a rendelést kell teljesítenie a Gazpromnak.

A teljes európai gázellátás kétharmada Oroszországból származik, ennek mintegy fele halad keresztül Ukrajnán. Magyarország gázellátásának több mint nyolcvan százaléka orosz forrásból származik, a szállítások kiesése komoly fennakadásokat okozhat több környező ország gázellátásában is.