close
Két éven belül iráni LNG érkezhet az EU-ba
Egyéb - Gáz

Két éven belül iráni LNG érkezhet az EU-ba

Irán két éven belül szeretné megteremteni a technikai lehetőségét, hogy LNG-t szállítson az európai piacra – idézték a napokban az iráni nemzeti gázexport vállalat ügyvezető igazgatóját. Elemzők emlékeztetnek, hogy a perzsa államé a legnagyobb bizonyított földgázkészlet a világon, a földgázexporthoz szükséges létesítméyneket tekintve viszont jelentős lemaradásban vannak a két legnagyobb versenytást, Oroszország és Katar mögött. Ugyanakkor nem lesz könnyű új szereplőként megjelennie a meglehetősen túlkínálatos LNG piacon. 

Irán nagy erőkkel dolgozik, hogy bekerüljöna globális LNG klubba – erről több teheráni illetékes is beszélt a közelmúltban. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy újra felpörgetik azokat a fejlesztéseket, amelyeket a 2012-ben elrendelt nemzetközi szankciók után felfüggesztettek.

Az LNG infrastruktúra fejlesztése mellett egy csővezetéket is építenének a Perzsa-öbölben, Omanba, az ottani LNG terminálok elérése érdekében. A megállapodás Ománnal már megszületett, két even belül működőképes lehet ez az összeköttetés. Mindezekkel együtt, Irán több európai partnerrel is tárgyalásokat folytat, LNG szálíltó eszközök építéséről.

Európa mellett azonban Kuvaitot és az Egyesült Arab Emirátusokat is potenciális földgázvásárlónak tartja Teherán. Egyik szomszédjának sincs ugyanis jelentősebb földgázvagyona, és mindkettő egy viszonylag rövidebb csővezetéken keresztül ellátható volna.