close
Késésben a brit atomerőmű program, gázerőművekre lesz szükség
Áram - Blog - Egyéb

Késésben a brit atomerőmű program, gázerőművekre lesz szükség

TĂşl kevĂŠs az idő, hogy az Ăşj generĂĄciĂłs atomerőművek Ăźzembe ĂĄlljanak AngliĂĄban, ezĂŠrt a szigetorszĂĄgban elkerĂźlhetetlen erőművi selejtezĂŠs miatt kieső kapacitĂĄsokat fĂśldgĂĄzbĂĄzison lesznek kĂŠnytelenek pĂłtolni – ĂĄllĂ­tja az EdF. Az uniĂłs kĂśrnyezetvĂŠdelmi normĂĄk szigorĂ­tĂĄsĂĄval ĂśsszefĂźggĂŠsben 2020-ig, mintegy 22,5 gigawattnyi termelőkapacitĂĄst kell leĂĄllĂ­tani.

Az EdF, ĂŠs mĂĄs kĂźlfĂśldi befektetők is tervezik, hogy Ăşj nukleĂĄris erőműveket ĂŠpĂ­tenek AngliĂĄban, ezek az Ăşj blokkok azonban legkorĂĄbban 2025-ben ĂĄllhatnak Ăźzembe, a francia ĂĄllami villamos tĂĄrsasĂĄg előrejelzĂŠse szerint. EzĂŠrt az atomerőművek kĂŠptelenek lesznek biztosĂ­tani az ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄgot.

HathatĂłs intĂŠzkedĂŠsek nĂŠlkĂźl, AngliĂĄban mĂĄr 2016-ban energiaihĂĄnnyal kell szĂĄmolni az EdF szerint. PĂĄrizsbĂłl nĂŠzvĂŠst Ăşgy vĂŠlik, a rohamosan bővĂźlő megĂşjulĂł forrĂĄsok ĂĄtmenetileg, ĂŠs rĂŠszben kĂŠpesek lesznek a hiĂĄnyt pĂłtolni, de ez nem jelent vĂŠgleges, ĂŠs megnyugtatĂł megoldĂĄst.

A gĂĄzerőművek ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠnek ĂĄtfutĂĄsi ideje lĂŠnyegesen rĂśvidebb az atomerőművekĂŠnĂŠl – emlĂŠkeztetnek elemzők, ugyanakkor a gĂĄzerőművek gyors szaporodĂĄsa nĂśveli Nagy-Britannia, orosz importgĂĄz fĂźggősĂŠgĂŠt.