close
Késésben a boszniai NERS Gacko energetikai komplexum bővítése
Áram - Egyéb

Késésben a boszniai NERS Gacko energetikai komplexum bővítése

PĂŠnzĂźgyi vitĂĄk miatt kĂŠsĂŠsbe kerĂźlt a boszniai NERS Gacko energetikai komplexum korszerűsĂ­tĂŠse ĂŠs bővĂ­tĂŠse. A bosnyĂĄk kormĂĄny ĂĄltal tĂĄmogatott projekt ĂŠrtĂŠke meghaladja a hĂĄrom milliĂĄrd eurĂłt, s a legfőbb kĂźlfĂśldi partner a Cseh Energetikai Művek (CEZ). A CEZ tervezett beruhĂĄzĂĄsĂĄnak az ĂŠrtĂŠke 1,5 milliĂĄrd eurĂł – Ă­rja az Euro cĂ­mű vezető cseh gazdasĂĄgi hetilap legĂşjabb kiadĂĄsĂĄban.

Az Euro azt ĂĄllĂ­tja, hogy a legfőbb problĂŠma a jelenlegi Gacko erőmű ĂŠrtĂŠkĂŠnek a meghatĂĄrozĂĄsa. A Gacko ĂŠrtĂŠkĂŠt a szarajevĂłi kormĂĄny ugyanis szeretnĂŠ bevinni a kĂśzĂśs bosnyĂĄk-cseh vĂĄllalatba. “A felek nagyon eltĂŠrően vĂŠlekednek a kĂŠrdĂŠsről ĂŠs az erőmű vagyonĂĄnak a meghatĂĄrozĂĄsĂĄrĂłl” – Ă­rja az Euro. A hetilap szerint a vita nagyon ĂŠles.

A CEZ szĂłvivője ĂştjĂĄn cĂĄfolta az ĂŠrtesĂźlĂŠst, de elismerte, hogy azĂŠrt vannak problĂŠmĂĄk. “Bizonyos kĂŠsĂŠsek vannak, de a tĂĄrgyalĂĄsok folyamatosak. A projekt megvalĂłsĂ­tĂĄsa semmikĂŠppen sem kerĂźlt veszĂŠlybe, ahogy ezt az Euro Ă­rĂĄsa sugallta” – jelentette ki Ladislav KrĂ­z, a CEZ szĂłvivője.

A rĂŠgi Gacko erőművet a CEZ korszerűsĂ­tenĂŠ, ugyanakkor mellett megĂŠpĂźlne a Gacko II. szĂŠnerőmű is 660 megawatt teljesĂ­tmĂŠnnyel. A szomszĂŠdsĂĄgban lĂŠvő feketeszĂŠnbĂĄnyĂĄban ugyanakkor egy Ăşj tĂĄrnĂĄt nyitnĂĄnak.

A NERS Gacko cĂŠgben a CEZ kezĂŠben van a rĂŠszvĂŠnyek 51 szĂĄzalĂŠka, mĂ­g 49 szĂĄzalĂŠk az ERS bosnyĂĄk ĂĄllami energetikai cĂŠg tulajdona. A CEZ a gackoi projektet 2007-ben pĂĄlyĂĄzat ĂştjĂĄn szerezte meg.

A cseh energetikai konszernnek jelenleg mintegy 30 kĂźlfĂśldi energetikai cĂŠg van a kezĂŠben, amelyekben mintegy 8800 ember dolgozik. A kĂźlfĂśldi cĂŠgek biztosĂ­tottĂĄk tavaly a CEZ bevĂŠteleinek 21,1 szĂĄzalĂŠkĂĄt.