close
Kérdéses a Mátrai Erőmű jövője?
Friss

Kérdéses a Mátrai Erőmű jövője?

Az Eurelectric Villamosenergia-ipari Szövetség (európai villamosenergia-társaságok együttműködési szervezete) múlt szerdán kiadott közleményében az áll, hogy tagvállalatai nem építenek új szénerőművet 2020 után. A vállalást csak Lengyelország és Görögország nem írta alá, ahol Európa többi országával ellentétben még terveznek szénerőműveket 2020 után is. A szervezet 3500 tagvállalata összesen 1 100 GW villamosenergia-kapacitással rendelkezik, ami arányaiban megegyezik az Európai Unió összes beépített villamosenergia-kapacitásával – hívta fel a figyelmet a WWF Magyarország közleménye.

Az Eurelectric Magyarországi Tagozatán keresztül a szervezet tagja több hazai vállalat, így például a Magyar Villamos Művek (MVM) is, amely a Mátrai Erőmű egyik tulajdonosa. De a tagvállalatok között találjuk az erőmű jelenlegi többségi tulajdonosát, az RWE társaságot is. Ezzel szinte egy időben került bejelentésre, hogy a Mátrai Erőműnek új tulajdonost keresnek, és ugyan konkrét nevek nem hangoztak el, annyi bizonyos, hogy az MVM is az érdeklődők között van. Ugyanakkor a Mátrai Erőmű egy új ligniterőmű megépítését tervezi, amely 2026-ban, vagyis jócskán 2020 után épülne meg.

Mindez az Eurelectric állásfoglalása fényében azt jelentené, hogy a Mátrai Erőmű jelenlegi két legnagyobb tulajdonosa nem tervez 2020 után szénerőművet építeni, így a tervezett új lignitblokk sem épülhetne meg.