close
Be kell majd jelenteni a harmadik országgal kötendő energiallátis megállapodásokat
Friss

Be kell majd jelenteni a harmadik országgal kötendő energiallátis megállapodásokat

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésének csütörtöki napján elfogadta azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a tagállamoknak értesíteniük kell az Európai Bizottságot akkor, ha  harmadik országgal energiaellátási megállapodásról akarnak tárgyalni – közölte az Európai Parlament sajtószolgálata.

A tagállamok energiabiztonságát szolgáló, most elfogadott javaslat szerint az uniós tagállamoknak írásban, előre kell jelezniük, ha új megállapodást kötnének, valamint azt is, ha egy régebbi megállapodást újítanának meg, vagy egészítenének ki.
A tagállamoknak jelenleg utólagos tájékoztatási kötelezettségük van.

Az új szabályok értelmében a bizottság a tagállami értesítésre reagálva segíthet abban, hogy a megkötendő szerződés az uniós jognak is megfeleljen, valamint, ha a tagállam erre igényt tart, a bizottság megfigyelőként részt vehet a tárgyalásokon.

A bizottságnak öt hete van arra, hogy a tárgyalásokkal kapcsolatos esetleges kételyeit eljuttassa a tagállamhoz és további tizenkét hete, hogy feltárja az esetleges ütközést az uniós joggal, különös tekintettel a versenyjog és a belső energiapiac szabályaira.

Amennyiben a tagállam az aláírt megállapodásban figyelmen kívül hagyja a bizottság véleményét, akkor haladéktalanul írásos indoklást kell eljuttatnia a bizottsághoz ennek okáról – közölte az Európai Parlament sajtószolgálata.