close
Keleti gázfolyosó a Gazprom nélkül?
Egyéb - Gáz

Keleti gázfolyosó a Gazprom nélkül?

Közösen igyekszik megteremteni az Eastring földgázvezeték projekt uniós finanszírozási hátterét és egyszersmind a piaci érdeklődést is felmérni a szlovák és a bolgár gázszállító társaság. Erről a napokban kötött megállapodást a Bulgartransgaz és az Eustream. Az ukrán média máris a Gazprom “talajvesztéséről” beszél, miközben a Naftogaz épp most tett ajánlatot az orosz gázipari óriásnak, az oroszországi gázimport felújítására.

Az Eastring vezeték tervét Szlovákia vetette fel, miután a Déli Áramlat projekt lekerült a napirendről, részben a vezetékhez való hozzáféréssel kapcsolatos, Moszkva és Brüsszel közötti vita miatt. A kelet-közép-európai országok most épp azt vetik Brüsszel szemére, hogy tétlenül nézi az Északi-Áramlat második ágának építését, miközben a számukra ellátásbiztonsági szempontból fontos déli vezetéket megfúrta.

Némi kompenzációt jelenthet, hogy az Eastring vezetékterv a kiemelt helyen szerepel az Európai Bizottság által finansízrozni szándékolt infrastruktúrális fejlesztések között. A csővezeték Szlovákiát kötné össze a Balkánnal, vagyis a Várna kikötőjében tervezett földgázelosztó központtal, illetve az ukrán, a szlovák, a cseh, a magyar, és a román vezetékrendszereket kapcsolná össze. Az Eastring javítaná Bulgária esélyeit, hogy valóban regionális gázelosztó központtá váljon, ami jelentősen csökkentheti – a ma egyedüli, ukrajnai tranzitútvonalon keresztüli függőségét az oroszországi földgázimporttól.

A szlovák-bolgár megállapodással kapcsoaltosan a hírügynökségi jelentések emlékeztetnek, Sigmar Gabriel német szövetségi gazdasági miniszter közelmúltbeli, az Északi Áramlat 2-vel kapcsoaltos kijelentéseire, miszerint három fontos feltétlet teljesüléséhez kötöte Németország az északi folyosó bővítését. A projektnek meg kell felelnie az uniós szabályozásnak, nem fenyegetheti az Ukrajnán keresztül történő európai szálíltásokat, és nem limitálhatja a dél-európai térség ellátását. Az első feltételt, vagyis az EU szabályozásának való megfelelést a brüszeli jogi szakértők most vizsgálják.