close
Kelendő volt a Romgaz
Egyéb - Gáz

Kelendő volt a Romgaz

Sikeresen kezdődött a Romgaz földgáztermelő vállalat 15 százalékos részvénycsomagjának jegyzése kedden, a kibocsátási időszak első napján a magánbefektetők a nekik szánt részvények 16 százalékára tettek ajánlatot – közölte Lucian Anghel, a Bukaresti Értéktőzsde (BVB) elnöke.

Románia a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelszerződés egyik feltételeként vállalta, hogy értékesíti a Romgaz 15 százalékát. A bukaresti kormány pénteken döntött arról, hogy 7,4-10 dollár közötti áron kínálja eladásra a részvényeket, így az értékesítés mintegy félmilliárd dolláros bevételt jelenthet a román gazdasági minisztériumnak. A Romgaz papírjait bevezetik a bukaresti és ezzel párhuzamosan a londoni tőzsdére is, a kereskedés november 12-én kezdődik.

“Ez a legnagyobb földgáztermelő vállalat Közép-Kelet-Európában, a legnyereségesebb román állami vállalat évi 1 milliárd lejt (66 milliárd forint) meghaladó nyereséggel” – mutatott rá Anghel, kifejezve reményét, hogy a lakossági érdeklődés a BVB-n jegyzett többi részvényre is átterjed.

A kisebbségi részvénycsomag eladása esetén is a Romgaz 70 százaléka román állami tulajdonban marad. Korábban egy másik 15 százalékos pakettet a Proprietatea Alapnak adtak át, amelynek az értékpapírjaival a kommunizmus idején államosított ingatlanok volt tulajdonosait kárpótolják Romániában.