close
Kegyelmet kért Hodorkovszkij
Egyéb - Olaj

Kegyelmet kért Hodorkovszkij

Kegyelmet kĂŠrt az Ăşj orosz elnĂśktől Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajtĂĄrsasĂĄg alapĂ­tĂłja ĂŠs volt első embere. Dimitrij Medvegyev az ĂşjsĂĄgĂ­rĂłk erre vonatkozĂł, korĂĄbban feltett kĂŠrdĂŠse elől kitĂŠrt, azt mondta, nem az ő dolga az Ăźgy, hanem a bĂ­rĂłsĂĄgĂŠ. Most viszont az ĂśvĂŠ.

FĂźggetlen bĂ­rĂłsĂĄg lĂŠtrehozĂĄsĂĄt Ă­gĂŠrte Dimitrjij Medvegyev orosz elnĂśk, erre reagĂĄlva kĂŠrt tőle kegyelmet Mihail Hodorkovszkij. A Jukosz orosz olajtĂĄrsasĂĄg alapĂ­tĂłjĂĄt ĂŠs első emberĂŠt Vlagyimir Putyin elnĂśksĂŠge alatt vĂĄdoltĂĄk meg szĂĄmos visszaĂŠlĂŠssel ĂŠs Ă­tĂŠltĂŠk el nyolc ĂŠv bĂśrtĂśnre tĂśbb vezető munka- ĂŠs ĂźzlettĂĄrsĂĄval egyĂźtt. 2003 oktĂłberĂŠben tartĂłztattĂĄk le. CĂŠgĂŠt az ĂĄllam felĂŠ fennĂĄllĂł, ĂĄllĂ­tĂłlagos (kĂśzel 30 milliĂĄrdos) adĂłtartozĂĄs rendezĂŠse cĂŠljĂĄbĂłl rĂŠszenkĂŠnt elĂĄrvereztĂŠk, gyakorlatilag olcsĂłn ĂĄllami olaj- ĂŠs gĂĄzipari tĂĄrsasĂĄgoknak juttattĂĄk. ÁltalĂĄnos vĂŠlemĂŠny szerint azonban Hodorkovszkij az orosz ellenzĂŠk tĂĄmogatĂĄsĂĄval ĂŠs sajĂĄt politikai ambĂ­ciĂłival ĂĄllt az aktuĂĄlis hatalom ĂştjĂĄba, de tĂşl nagy volt az a hatalom is, amire szert tett az olajiparban olyan időkben, amikor ott az ĂĄllam tĂśrt előre. (Az ellenpĂŠldakĂŠnt emlegetett Borisz Abramovics időben felismerte a sodrĂĄsirĂĄnyt, eladta egy ĂĄllami cĂŠgnek szintĂŠn hatalmas olajcĂŠgĂŠt, a Szibnyeftyet, amikor kellett. Putyin kedvencekĂŠnt tartottĂĄk szĂĄmon.)

„Ez lesz az első eset, hogy Medvegyev elnĂśksĂŠge alatt valĂłdi prĂłbĂĄt kell kiĂĄllnia az orosz jognak. OroszorszĂĄg a nemzetkĂśzi korrupciĂłs listĂĄknak majdnem a legaljĂĄn van”, emlĂŠkeztetett Igor Trunov nagy tekintĂŠlyű jogĂĄsz, aki egyĂŠbkĂŠnt nem ĂĄll kapcsolatban a Hodorkovszkij-Ăźggyel. Medvegyev mĂĄr elnĂśksĂŠge első napjaiban kijelentette, hogy felveszi a harcot a korrupciĂłval ĂŠs a legĂĄlis nihilizmussal. Kritikusai mĂŠgis kĂŠtsĂŠgbe vonjĂĄk, hogy a retorikĂĄn kĂ­vĂźl lesz-e valĂłdi vĂĄltozĂĄs. „ValĂłra is kell vĂĄltani, amit az elnĂśk Ă­gĂŠrt”, kĂśzĂślte Hodorkovszkij ĂźgyvĂŠdje, Jurij Shmidt egy sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłn. Szerinte, ha Medvegyev valĂłban megteremtenĂŠ a bĂ­rĂłsĂĄgok fĂźggetlensĂŠgĂŠt, az mĂĄr nem is reform, hanem egyenesen forradalom lenne.