close
Júliustól üzembe állhat a szlovák-magyar gázvezeték
Egyéb - Gáz

Júliustól üzembe állhat a szlovák-magyar gázvezeték

Tervek szerint július elsejétől indul be a Szlovákiát Magyarországgal összekötő új gázvezetéken a kereskedelmi forgalom. Ezt Vagram Cugurjan, az Eustream szlovák vezetéküzemeltető cég vezetője jelentette be, akit a Prime orosz üzleti hírügynökség idézett.

Az illetékes azt mondta, hogy “május végéig tart a vezeték tesztüzeme, de nem zárja ki azt sem, hogy június végéig”. Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök tavaly tavasszal szimbolikusan átadta a vezetéket, amely azonban még nem szállít földgázt – jegyezte meg az orosz hírügynökség.

Az évi 4,38 milliárd köbméter földgáz továbbítására alkalmas vezeték, miután teljes kapacitásra kapcsol, északra és délre egyaránt képes továbbítani az energiahordozót, hozzájárul a kínálat diverzifikációjához.

Az összesen 110,7 kilométer hosszú csővezeték magyarországi szakasza 92,1 kilométer. A vezetéket 170 millió euróból építették, Szlovákia 21 millió eurót, Magyarország 119 millió eurót fizetett, az Európai Unió pedig 30 millió euróval járult hozzá a terv megvalósításához.