close
Jövőre eldőlhet Temelín sorsa
Atom - Egyéb

Jövőre eldőlhet Temelín sorsa

A Cseh Energetikai Művek (CEZ) legalább egy évvel elhalasztja a végső döntést a tulajdonában lévő temelíni atomerőmű bővítéséről – közölte Pavel Cyrani, a CEZ stratégiai osztályának igazgatója egy hétfői lapinterjúban.

“Pillanatnyilag három ügy van folyamatban: pályázat Temelín kibővítésére, amelyet mi ellenőrzünk, míg két további ügy a Cseh Köztársaság hatásköre. Továbbra is folyik a vita az állami energetikai koncepcióról, amely meghatározza, mikor és milyen energiaforrásokat akarunk építeni. Azzal számolunk, hogy a vita az év végén befejeződhet” – mondta Cyrani abban az interjúban, amely az Euro című gazdasági hetilap legújabb kiadásában jelent meg. “A harmadik tényező az állam által biztosított beruházási környezetről szól, például milyenek lesznek az áramárak az új atomenergia blokkokban. Ez a folyamat lassan halad, eredményre egy, másfél év múlva lehet számítani” – fejtette ki az igazgató.

“Egy olyan lényeges beruházásról, mint Temelín befejezése, csak akkor akarunk dönteni, amikor világos lesz, hogy ez beleillik az állami energetikai koncepcióba, és biztosítva lesz a beruházások megtérülése” – szögezte le a CEZ stratégiai igazgatója. Korábbi becslések szerint a két új energiablokk felépítése mintegy 200-300 milliárd koronába kerülne. Cyroni kijelentette, hogy az év végén ismert lesz a pályázat eredménye, de ki kell várni az árakról szóló döntést. Szerinte erről mintegy 30 éves távlatban kell dönteni, míg az energiablokkok tervezett élethossza 60 év.

Cyrani úgy véli, hogy a jelenlegi – megawattóránként mintegy 40 eurós – piaci energiaárak mellett nem kifizetődő új energiablokkokat építeni. “Ha a mostani piaci energiaárakhoz hozzáadjuk még a 32 eurós támogatást, amelyet a fogyasztók fizetnek a megújuló energiaforrásokért, akkor már kifizetődővé válik a beruházás, Temelín versenyképes lesz” – mutatott rá a stratégiai igazgató.

A temelíni beruházásra kiírt pályázat utolsó fordulójában az amerikai-japán Westinghouse társaság a MIR 1200 cseh-orosz konzorciummal maradt versenyben. A két új blokkot a tervek szerint 2025-ben kellene üzembe helyezni. Az eredetileg négy blokkra tervezett temelíni atomerőmű jelenleg két energiablokkal működik.