close
Jövő hétre halasztották a döntést az áramszolgáltatók perében
Áram - Blog - Egyéb

Jövő hétre halasztották a döntést az áramszolgáltatók perében

A jövő hétre halasztotta a döntést hat áramszolgáltatónak a rezsicsökkentéssel összefüggésben a Magyar Energia Hivatal (MEH) ellen indított perében a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hétfőn.

Az áramszolgáltatók a MEH rendszerhasználati díjakat megállapító határozatát támadták meg a közigazgatási perben. A négyórás hétfői tárgyaláson a cégek jogi képviselői azzal érveltek, hogy a hivatal határozata jogsértő, egyebek mellett nem megfelelően ismerte el a szolgáltatók jogos költségeit, például az új adókat.

Múlt kedden az Országgyűlés megszavazta, majd csütörtökön már életbe lépett és a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazható az a törvény, amely szerint az energiaszolgáltatók nem háríthatják át a különadókból fakadó többletköltségeiket a fogyasztókra. Az elmúlt hetekben hasonló perekben a gázszolgáltatók javára döntött a bíróság, múlt csütörtökön a Tigáz DSO Földgázelosztó Kft. viszont elállt a pertől.

Közben az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága 20 igen szavazat és 4 tartózkodás mellett döntött a rezsicsökkentések végrehajtásáról szóló törvényjavaslat tárgysorozatba vételéről, egyúttal általános parlamenti vitára alkalmasnak tartotta az indítványt.

A törvényjavaslat, amely Németh Szilárd (Fidesz) képviselői önálló indítványa, az indoklás szerint biztosítani kívánja az indokolatlanul magas lakossági terhek mérséklését, a kötelezően kifizetendő lakossági tételek árának csökkentését. A rezsicsökkentés egyik fő célja a lakosság életszínvonalának javítása. Előzőleg az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottsága egyhangúlag támogatta a törvényjavaslatot.

A törvényjavaslat szerint az energiaszolgáltatóknak, illetve a víziközmű-szolgáltatóknak és a szemétszállításban résztvevő szolgáltatóknak is csökkenteniük kell a rezsidíjakat. Az energiaszolgáltatást végzőknek, illetve távhőszolgáltatóknak már az idei év elejétől igénybe vett energiára kell érvényesíteni a 10 százalékos rezsicsökkentést, a víziközmű-szolgáltatóknak és a hulladékszállítást végzőknek a rezsicsökkentést 2013. július 1-jét követően kell végrehajtaniuk.