close
Jordánia két reaktortípus közül választ
Atom - Egyéb

Jordánia két reaktortípus közül választ

Jordánia elvégezte az ország első atomerőművi reaktoránál szóba jövő technológiai lehetőségek értékelését, és a továbbiakban az orosz Atomsztrojekszporttal, és az Atmeával (Areva-Mitsubishi Heavy Industries vegyesvállalattal) folytatja a tárgyalásokat.

Közleményében a jordán nukleáris hatóság (Jordan Atomic Energy Commission – JAEC) úgy fogalmazott, a két legjobbra minősített reaktortípus az orosz VVER-1000, és az 1100 MW-os Atmea-1. A bizottság szerint ez a két blokk teljesíti a tenderkiírásban közölt feltételeket.

A döntést kétéves felülvizsgálat előzte meg, amelyben egy harmadik típust, az AECL Candu reaktorát is vizsgálták. A JAEC a következőkben a két beszállítóval tárgyal a fennmaradó műszaki kérdések megoldásáról, többek között a telephely-kiválasztás véglegesítéséről. Ebben a végső kiválasztási fázisban a jövőben megalakuló üzemeltető vállalat is részt vesz már a JAEC szerint.

Forrás: NucNet


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.