close
Jön a gáz, de azért töltjük a készleteket
Blog - Egyéb - Gáz

Jön a gáz, de azért töltjük a készleteket

Ukrajnából szerződésszerűen érkezik a földgáz, folyamatos a stratégiai gázkészlet feltöltése – mondta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.

A Szőreg-1 biztonsági földgáztároló bejárását követően a tárcavezető közölte azt is, hogy a MMBF Földgáztároló Zrt. június 30-ra törvényi kötelezettségeinek eleget tud tenni, a 915 millió köbméter stratégiai gázkészlet betárolása megtörténik. “Nincs gáz, mert van gáz” – mondta, hozzátéve: a jelenleg betárolt több mint 2 milliárd köbméter gáz akár a téli időszakban is több hónapra elegendő az ellátás biztosításához.

Seszták Miklós megerősítette, hogy Magyarország nem tapasztalt semmiféle fennakadást vagy zavart a földgázszállításban, Ukrajna irányából folyamatosan érkezik a szerződés szerinti gázmennyiség. A magyar nemzeti fejlesztési miniszter kedden Bécsben tárgyalt az orosz társtárca vezetőjével, Alekszandr Novak energiaügyi miniszterrel. A találkozón a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a miniszterek áttekintették a két ország közötti energetikai kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeit és az orosz földgázszállítás helyzetét.

A közlemény szerint Seszták Miklós a megbeszélésen hangsúlyozta: a regionális energiaellátás biztonsága érdekében szükség van új szállítási útvonalakra. Magyarország ezért szorgalmazza az Európai Unió és Oroszország között nemrégiben megakadt, a Déli Áramlat projekt megvalósításának feltételeiről szóló tárgyalások mielőbbi folytatását – szögezte le a nemzeti fejlesztési miniszter.