close
Jogorvoslattal él az Enefi
Egyéb - Megújuló - Távhő

Jogorvoslattal él az Enefi

Az Enefi Energiahatékonysági Nyrt. a marosvásárhelyi adóhatóság megkeresésére indult végrehajtási eljárásban jogorvoslattal él mind a román, mind a magyar adóhatóság irányába – közölte a társaság hétfőn a BÉT honlapján.

Az Enefi január 25-én jelentette be, hogy a magyar adóhatóság – a román adóhatóság megkeresése alapján – több mint 687 millió forint és járulékai erejéig végrehajtási eljárást indított ellene. A végrehajtási eljárás tárgyát képező követelés az akkori közlemény szerint megegyezik a marosvásárhelyi adóhatóság korábbi, csődeljárás keretében nem érvényesített, ezáltal elveszített követelésével. A marosvásárhelyi adóhatóság ugyanezt a követelését korábban Romániában indított felszámolási eljárás keretében próbálta behajtani, ám az Enefi másodfokon is pert nyert vele szemben a romániai bíróságon. 

A társaság hétfőn közölte: álláspontja szerint a végrehajtásnak nem állnak fenn a jogszabályi feltételei a korábban sikeresen lezárult csődeljárásra tekintettel.
A csődeljárástól függetlenül is nemzetközi jogba ütközőnek tartja a marosvásárhelyi adóhatóság romániai központon keresztül megküldött jogsegélykérelmét, hiszen annak előfeltétele, hogy követelését Romániában korábban megkísérelte már végrehajtani, de nem járt eredménnyel – hangsúlyozta a társaság.  Az Enefi a tájékoztató szerint korábbi beruházásai következtében a követelés összegét meghaladó mértékű vagyonnal rendelkezik Romániában, azonban a követelés azokból történő kielégítésére a marosvásárhelyi adóhatóság nem tett kísérletet.

“Tekintettel arra, hogy a vonatkozó szabályozás alapján a megkereső hatóság köteles nyilatkozni a megkeresett hatóság felé a jogszabályi feltételek fennállásáról és a magyar adóhatóság a végrehajtás megkeresése iránti kérelmet nem utasította azonnal vissza, a társaság álláspontja szerint vizsgálandó, hogy a román adóhatóság kérelmében hamis nyilatkozattal félrevezette-e a magyar adóhatóságot nemcsak a követelése érvényesíthetőségével, de annak romániai végrehajtásával kapcsolatosan is” – írta az Enefi.

Az energetikai szolgáltató társaság részvényei a BÉT standard kategóriájában forognak, utolsó árfolyamuk hétfőn 112 forint volt, az elmúlt egy évben 88 és 181 forint közötti árfolyamon kereskedtek velük.