close
Jó lenne elosztóközpontnak lenni
Egyéb - Gáz

Jó lenne elosztóközpontnak lenni

Jelentős gazdasági és politikai előnyökkel járna, ha Magyarország központi földgázelosztó szerepet töltene be a régióban – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A Távirati iroda azután kereste meg a tárcát, hogy Vlagyimir Szergejev budapesti orosz nagykövet a Napi Gazdaság című lapnak adott interjúban azt mondta: Magyarország a gáztározó-kapacitására építve gázelosztó központtá válhat a térségben. A nagykövet szerint a magyarországi elosztóközpontot főként orosz gázzal lehetne feltölteni. „Magyarországnak megvan az adottsága, hogy központi földgázelosztó szerepet töltsön be a régióban, ezzel jelentősen hozzájárulna ahhoz, hogy szavatolja az ország és az egész térség ellátásbiztonságát” – közölte a minisztérium sajtófőosztálya.

Mint rámutattak, Magyarország 6,3 milliárd köbméteres tárolókapacitása regionális szinten is stratégiai jelentőséggel bír. A tárolók és a szomszédos országokkal kiépített határkeresztező földgáz-összeköttetések megteremtik az alapját, hogy Magyarország földgázelosztó központ legyen a régióban – írták. Felidézték: Vlagyimir Putyin orosz elnök közelmúltbeli magyarországi látogatásán is „szóba került, mint lehetőség”, hogy növeljék a Magyarországon tárolt orosz földgáz mennyiségét. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte: gazdaságélénkítő hatással járna a meglévő infrastruktúra hatékonyabb kihasználása, és az ország jelentős bevételekre tehet szert.

Emellett növelné az ország politikai súlyát, ha Magyarország hozzájárulna ahhoz, hogy növekedjen a régió földgázellátásának biztonsága – jegyezték meg. Arra a kérdésre, hogy a térségi gázelosztó központ státusa mennyiben szolgálja a földgázbeszerzési források diverzifikálásának célját, a KKM azt válaszolta: az ország regionális központi szerepének erősödésével „még több nemzetközi energiaipari szereplő dönthet amellett, hogy Magyarországon tárolja készleteit, vagy hazánkat válassza diverzifikációs céllal épülő vezetékek végpontjául”.