close
Jelentősen csökkent a gázár Indiában október 1-től
Egyéb - Gáz

Jelentősen csökkent a gázár Indiában október 1-től

Indiában egymás után negyedszer csökkent a hazai kitermelésű földgáz ára, október 1-től 18 százalékkal, a globális árcsökkenést követve – derül ki a Bloomberg jelentéséből.

A lépés nyilvánvalóan csökkenti a kitermelők, mint a Reliance Industries Ltd, vagy az Oil and Natural Gas Corp. profitját, viszont a gázszolgáltatók és a műtrágyagyártók jobb helyzetbe kerülnek. Az intézkedés ugyanakkor érintheti az állami tulajdonú ONGC terveit, a belföldi kitermelés bővítésére vonatkozóan, azzal összefüggésben, hogy a miniszterelnök 2022-re 10 szézalék alá szeretné szorítani az energiaimport mértékét. Elemzők szerint az állami gáz és olajcégnek egyértelműen veszteséges lesz a gáztermelés az árcsökkentést követően. A kormány egyúttal maximálta a nem hagyományos gázkészletek kitermelésére vonatkozó árat.

A márciusban lezárult pénzügyi évben volt 2007 óta a legkisebb India gáztermelése, mindössze 31,14 milliárd köbméter, 5 százalékkal kisebb, mint 2015-ben. Az ország földgázigényének ma csaknem 40 szézalékát importból elégíytik ki, a márciusban zárult pénzügyi évben a behozatal 21,31 milliárd köbméter volt.