close
Jelentősen csökkenthető Magyarország energiaigénye
Friss

Jelentősen csökkenthető Magyarország energiaigénye

Klímaforradalomra van szükség a globális környezetvédelmi célok teljesítéséhez, Magyarország energiaigénye a lakó- és irodaépületek korszerűsítésével jelentősen csökkenhet – mondta Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) környezetvédelmi fenntarthatósági igazgatója.

Világszerte immáron harmadik éve gyakorlatilag stagnál a károsanyag-kibocsátás, vagyis a gazdaság az utóbbi időben már a környezet további terhelése nélkül növekszik. Kőrösi Csaba szerint a környezetszennyezés tetőzésén valószínűleg már túl van az emberiség, de figyelmeztetett: a globális felmelegedés 2 fok alatt tartásához 10 évente meg kell felezni a káros anyagok kibocsátását, ami elképzelhetetlen az energiaellátás teljes átalakítása nélkül. “Ezt szolgálják a kibocsátásmentes mezőgazdaságot és közlekedést célzó kísérletek, a napenergia területén pedig évek óta robbanásszerű a fejlődés” – tette hozzá.

Kőrösi Csaba szerint a technológiai forradalom a klímabarát megoldások fejlesztését és előállítását is egyre gazdaságosabbá teszi, így a befektetőknek is jobban megéri ezek finanszírozása. Magyarországon az energiahatékonyság legnagyobb tartaléka a lakó- és irodaépületekben rejlik: a korszerű szigetelések az energiafelhasználást 30-40 százalékkal csökkenthetik, de a legújabb technológiák együttes alkalmazásával ennek a duplája is elérhető – hangsúlyozta Kőrösi Csaba.