close
Jelentős felfutást vár a Roastom a nukleáris piacon 2020-tól
Atom - Egyéb

Jelentős felfutást vár a Roastom a nukleáris piacon 2020-tól

Évente legalább egy új orosz nukleáris reaktor állhat üzembe 2028-ig a világban – derül ki a World Nuclear Association összefoglalójából, amely az orosz atomenergiaipari jelenéről és jövőbeli terveiről, Moszkva nukleárisipari terveiről szól.

Az elemzés, amely nagyon részletesen foglalkozik nemcsak a gazdasági, hanem a technikai, technológiai kérésekkel is, egyik fontos megállapítása, hogy Oroszorzság stratégiai célja a nukleáris technológia és technika exportjának erősítése. Jelenleg csaknem 20 reaktorra van megrendelése a Rosatomnak, ezek együttes értéke 2016 végén 133 milliárd dollárt tett ki.

Az elemzésben megjegyzik, hogy Moszkva komoly diplomáciai támogatást ad az exporttervekhez, amit támogat egy erős financiális megoldással is Oroszország, akár az adott beruházás hitelezésével, akár az építés és üzemeltetés teljes átvállalásával, ahogyan az Törökország esetében történik. Ma a Rosatom bevételeinek mintegy 20 százaléka származik az exportból, a cél 2030-ra a 60 százalékos arány elérése. A Rosatomnál arra számítabnak, hogy 2020 után évente akár 16 reaktor is épülhet a világban, és ebből 4-5 lehet orosz gyártmány.

A teljes összefoglaló a World Nuclear Associtation oldalán, itt érhető el.