close
Jelentős előrelépés a török atomprogramban
Atom - Egyéb

Jelentős előrelépés a török atomprogramban

Törökország jelentős lépést tett a nukleáris infrastruktúra fejlesztésében, de erősítenie kell a nukleáris hatóságot, és ki kell dolgoznia a humánerőforrás fejlesztésére vonatkozó nemzeti tervet – közölte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ).

A NAÜ szakértői a 2013. november 4-13. között végzett Integrált Nukleáris Infrastruktúra Felülvizsgálatot (Integrated Nuclear Infrastructure Review – INIR) követően kijelentették, a török nukleáris program „erős kormányzati támogatást élvez”, és „hatékony a kormányzati szervezetek közötti együttműködés” – írta a NucNet.

„A török kormány hatékony koordinációs mechanizmusokat dolgozott ki, és számos, a nukleáris infrastruktúra kialakításához szükséges intézményt vont be a programba”, közölte Jong Kyun Park, a szakértői csoport vezetője.

Összesen huszonöt szervezet vesz részt a török nukleáris infrastruktúra kialakításában.

Törökország az első, ahol BOO (build-own-operate) konstrukcióban épül atomerőmű. A BOO koncepció szerint egy vállalat fejleszti, finanszírozza, tervezi, építi, illetve üzemelteti az atomerőművet, valamit résztulajdonosa is annak – ezáltal részesedik a bevételekből és a kockázatokból egyaránt.

„Az elképzelés nagyon érdekes, mert megoldja az új belépők két legnagyobb problémáját, a finanszírozás kérdését és az üzemeltetési gyakorlat hiányát”, közölte Park.

A tervek szerint Törökországban 2023-ra a villamos energia 10%-át atomerőművekben állítják elő. Törökországban jelenleg két atomerőmű építésének előkészületei folynak. Az Akkuyu erőmű az ország déli részében az orosz Roszatommal, a Sinop atomerőmű az Areva-Mitsubishi Heavy Industries közös vállalattal közösen épülhet. A kormány ezek mellett egy harmadik atomerőmű építését is tervezi.