close
Javított Horvátország adósbesorolásán a Moody’s
Friss

Javított Horvátország adósbesorolásán a Moody’s

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Horvátország “Ba2” szintű államadós-osztályzatának kilátását pénteken a Moody’s Investors Service, elsősorban a vártnál erősebb gazdasági növekedéssel indokolva a döntést.

A “Ba2” hosszú távú horvát szuverén osztályzat a Moody’s besorolási módszertana alapján két fokozattal marad el a befektetési ajánlású kategória alapszintjétől.
A kilátás péntek éjjel Londonban bejelentett javításának indoklásában a nemzetközi hitelminősítő kiemelte, hogy a horvát gazdaságban a 2015-ben véget ért hatévi recesszió után folyamatosan erősödő lendületű növekedés kezdődött, amelynek üteme tavaly 2,9 százalék volt. A Moody’s hangsúlyozta, hogy 2016-ra szóló saját előrejelzése 2,1 százalékos növekedést valószínűsített.
A cég várakozása szerint a következő években a horvát hazai össztermék (GDP) évente átlagosan 2,5 százalékkal növekedhet. Ez jóval alacsonyabb ugyan a globális pénzügyi válság előtti években, 2000 és 2007 között mért 4,5 százalékos éves átlagnál, de csak kevéssel marad el a Moody’s által a többi közép- és kelet-európai gazdaságban a következő évekre várt 2,8 százalékos éves átlagnövekedéstől – áll a hitelminősítő pénteki londoni elemzésében.
A Moody’s szerint az osztályzati kilátás javítását indokolja az is, hogy visszafordult a horvát államadósság-ráta korábbi meredek ívű növekedési folyamata. A hitelminősítő adatai szerint a GDP-arányos horvát államadósság a 2008-ban mért 39 százalékról 2015-re 86,7 százalékig emelkedett, 2016 végére azonban a cég becslése szerint 84 százalék körüli szintre csökkent.
A Moody’s várakozása szerint az államadósság-ráta 2018-ban 81,4 százalékra csökken tovább.
A hitelminősítő hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy a meglehetősen alacsony “Ba2”-es államadós-besorolás fenntartását a horvát gazdaság szerkezeti gyengeségei és a szerkezeti reformprogram hiánya indokolja.