close
Japánnak kell az atomenergia
Atom - Egyéb

Japánnak kell az atomenergia

A japán kormány jóváhagyta azt az energetikai tervet, amely „fontos alaperőművi forrásként” tekinti az atomenergiát, ha annak biztonsága garantálható.

A Japán Atomipari Fórum (JAIF) 2012. április 21-én közölte: a tervezet „kvázi-hazai” forrásként tekint az atomenergiára, amely kiváló ellátás-biztonságot nyújt, alacsony, kevéssé fluktuáló üzemeltetési költséggel. A terv azt is megállapítja, hogy az atomenergia a villamosenergia-termelés során nem bocsát ki üvegházhatást okozó gázokat – írta a NucNet.

Az energiapolitikai tervezet már korábban napvilágot látott, akkor azonban a JAIF szerint még el kellett rajta végezni a végső simításokat a koalíciós kormányzó pártokkal egyeztetve, majd a végső tervezetet a kormány tárgyalta és döntött róla. A végleges változat szerint arról, hogy az egyes atomerőművi blokkok megfelelnek-e a biztonsági előírásoknak, a nukleáris biztonsági hatóság (Nuclear Regulatory Authority – NRA) által hozott döntéseket tiszteletben fogják tartani, és ennek megfelelően kezdődhet meg a blokkok újbóli üzemelése.

Az NRA-t, mint független szervezetet 2012-ben alakították meg a 2011-es fukushimai atomerőmű-balesetre válaszintézkedésként. A hatóság jelenleg a leállított atomreaktorok újraindítási folyamatának felgyorsításán dolgozik. Az NRA közölte: prioritási listát készít azokról az atomerőművi blokkokról, amelyek teljesítik a földrengésekkel és cunamikkal kapcsolatos követelményeket, ezzel segítve a létesítményeket az újraindítási folyamatban. Ezen atomerőművekről a hatóság jelentéseket állít össze, amelyet négy hetes időtartamra lakossági véleményezésre is kiadnak. Az NRA kihelyezett meghallgatásokat is szervez a telephelyekhez tartozó önkormányzatoknál, ahol minden műszaki és tudományos kérdésre válaszolnak.

Japánban 50 kereskedelmi atomerőművi blokk van, de ezek közül csak kettő, a Kansai Electric Power Company által üzemeltetett Ohi atomerőmű 3. és 4. blokkja indult újra a fukushimai balesetet követően, azóta azonban ezeket is ismét leállították üzemanyag-átrakás és karbantartás miatt.

Az NRA jelenleg azt vizsgálja, hogy a reaktorok megfelelnek-e azoknak az új nukleáris biztonsági előírásoknak, amelyek 2013 júliusában léptek életbe.