close
Ismét tartósan 100 dollár alá kerülhet az olaj
Blog - Egyéb - Olaj

Ismét tartósan 100 dollár alá kerülhet az olaj

ImmĂĄron negyedik kereskedĂŠsi napja, hogy esik az olaj ĂĄra a nemzetkĂśzi piacokon. Ahogy arra korĂĄbban mĂĄr utaltunk, a dollĂĄr erősĂśdĂŠsĂŠvel indult meg a gyengĂźlĂŠs az olajpiacon, s ĂŠrkezett meg a fekete arany ĂĄra ismĂŠt a hordĂłnkĂŠnti 100 dollĂĄr kĂśzelĂŠbe. Az esĂŠsben a dollĂĄr mellett kĂśzrejĂĄtszott mĂŠg a gyengĂźlő kereslet, illetve az elmĂşlt hetekben folyamatosan bővĂźlő kĂŠszletek is. Ezzel ĂśsszessĂŠgĂŠben tĂśbb mint 10 dollĂĄrt gyengĂźlt az olaj a mĂşlt heti 111 dollĂĄrt is meghaladĂł rekordjĂĄhoz kĂŠpest.

EurĂłpai idő szerinti hajnali ĂłrĂĄlban az elektronikus kereskedelemben 60 centes mĂ­nuszban, 100,26 dollĂĄrĂŠrt adtak egy hordĂł nyersolajat, jelenleg pedig 44 centes esĂŠs mellett 100,42 dollĂĄron kereskednek a New York-i nyersolajjal. Londonban egy hordĂł ĂŠszaki-tengeri Brent kőolajĂŠrt 98,85 dollĂĄrt kĂŠrnek, ez 1,01 dollĂĄros esĂŠs a tegnapi zĂĄrĂĄshoz kĂŠpest.

Az optimistĂĄbb elemzők szerint a piacban most kezdett kĂśrvonalazĂłdni az az elkĂŠpzelĂŠs, amely szerint az olaj ĂĄra nincs fundamentĂĄlisan alĂĄtĂĄmasztva, viszont az amerikai nyersolajkĂŠszletek igencsak megerősĂśdtek az utĂłbbi időben, ami negatĂ­van hathat az ĂĄrra. Az utĂłbbival kapcslatos talĂĄlgatĂĄsok – azaz, hogy mi vĂĄrhatĂł a kĂŠszletek terĂŠn a hĂŠten -, illetve a dollĂĄr megerősĂśdĂŠse mindenkĂŠppen ĂĄrcsĂśkkentő tĂŠnyező az elemzők szerint.

Az ĂĄr akĂĄr benĂŠzhet 100 dollĂĄr alĂĄ is, s tartĂłsan ott is maradhat, kĂśszĂśnhetően az amerikai gazdasĂĄg lassulĂĄsĂĄnak, illetve a mĂĄsodik negyedĂŠvben megjelenő, szezonĂĄlis visszaesĂŠsnek az olajfelhasznĂĄlĂĄsban. A Reuters elemzők szerint a mĂşlt hĂŠten harmadik hete emelkedhet zsinĂłrban a nyersolajkĂŠszlet, ezĂşttal 700 ezer hordĂłval, mĂ­g a finomĂ­tott ĂŠs ĂźzemanyagraktĂĄrak szintje valamelyest csĂśkkenhet.

A kereskedők szerint a tegnapi ĂĄresĂŠsben szerephez jutottak a vĂĄrtnĂĄl jobb amerikai ĂşjlakĂĄs adatok is, amelyek jĂłcskĂĄn feljebb nyomtĂĄk a Wall Street-i indexeket, azonban az OPEC kitermelĂŠsi kvĂłtĂĄjĂĄval kapcsolatos bizonytalansĂĄgok mĂŠg mindig okozhatnak meglepetĂŠst a piacon.