close
Ismét állóháború lehet az olajpiacon
Blog - Egyéb - Olaj

Ismét állóháború lehet az olajpiacon

Szinte beĂĄsta magĂĄt az olajĂĄr a hordĂłnkĂŠnti 99 dollĂĄr kĂśrnyĂŠkĂŠre, s nagyon valĂłszĂ­nű, hogy komolyabb fundamentĂĄlis okok hĂ­jĂĄn a kĂśvetkező OPEC-ĂźlĂŠsig, amely mĂĄrcius 5-ĂŠn vĂĄrhatĂł, ki is hĂşzza ebben a sĂĄvban. Ahhoz kĂŠpest, hogy idĂŠn az ĂĄr mĂĄr megjĂĄrta a lassan hihetetlennek tűnő 86 dollĂĄros ĂĄrat is, most a 99 dollĂĄrt egyrĂŠszt a rendkĂ­vĂźli, dĂŠl-eurĂłpai ĂŠs amerikai időjĂĄrĂĄsnak kĂśszĂśnheti, utĂłbbi helyen főkĂŠnt a fűtőolaj irĂĄnti kereslet ugrott meg. Nem tesz jĂłt persze a tĂśrĂśk-iraki hatĂĄrvillongĂĄs sem a piacnak, ahogy azok a vĂŠlekedĂŠsek sem, amelyek az OPEC-kvĂłta esetleges csĂśkkentĂŠsĂŠről szĂłlnak.

Az elektronikus piacon, magyar idő szerint ĂŠjszaka mĂŠg 99,26 dollĂĄron cserĂŠlt gazdĂĄt a termĂŠk, jelenleg azonban 39 centes mĂ­nuszban, 98,84 dollĂĄron tartĂłzkodik az ĂĄr. Egy hordĂł BrentĂŠrt pedig 98,05 dollĂĄrt kĂŠrnek, ez 26 centes emelkedĂŠs a tegnapi zĂĄróårhoz kĂŠpest. Londonban tegnap az Ăźzemanyag hatĂĄridős ĂĄrak rekordon ĂĄlltak, mĂ­g ekĂśzben AmerikĂĄban a fĂśldgĂĄz ĂĄrak kĂŠtĂŠves csĂşcsra jutottak, a fűtőolaj pedig tĂśbb mint 1 szĂĄzalĂŠkot emelkedett.

Az elemzők szerint előbbi ĂĄrak emelkedĂŠse egyrĂŠszt azon időjĂĄrĂĄs előrejelzĂŠsnek kĂśszĂśnhető, amely szerint az USA ĂŠszak-nyugati rĂŠszĂŠn komolyabb hidegfrontok vĂĄrhatĂłak, mĂĄsrĂŠszt pedig az OPEC-ĂźlĂŠs, illetve a kĂśzel-keleti, geopolitikai feszĂźltsĂŠgek okozzĂĄk a problĂŠmĂĄt. Az elmĂşlt hĂŠten egyĂŠbirĂĄnt Ăşjabb rekordra ĂŠrkezett a nyersolaj ĂĄra, ĂĄtlĂŠpve a 101 dollĂĄros hatĂĄrt, kĂśszĂśnhetően azon spekulatĂ­v vĂĄsĂĄrlĂłknak, akik a nyersanyagpiacon kĂ­vĂźl nem nagyon tudjĂĄk hova elhelyezni vagyonukat.

A kartell ĂźlĂŠsĂŠvel kapcsolatban pedig ĂŠrdemes megjegyezni, hogy amĂ­g a mĂşlt hĂŠten mĂŠg azzal fenyegetőztek, hogy előfordulhat a kitermelĂŠs megvĂĄgĂĄsa is, tegnap az irĂĄni olajminiszter Ăşgy nyilatkozott, hogy van elĂŠg nyersolaj a piacon, s Ă­gy egyĂĄltalĂĄn nem valĂłszĂ­nű a kitermelĂŠs nĂśvelĂŠse. Egy iparĂĄgi szakĂŠrtő szerint a kitermelĂŠs csĂśkkentĂŠse azĂŠrt lehet valĂłszĂ­nű, mert februĂĄrban SzaĂşd-ArĂĄbia ĂŠs IrĂĄn ĂśsszessĂŠgĂŠben napi 200 ezer hordĂłval kevesebb olajat hozott a felszĂ­nre.