close
Írország lehet az EU táerolási központja
Áram - Egyéb - Megújuló

Írország lehet az EU táerolási központja

Írország lehet az EU energiatárolási központja, legalábbis ez derült ki egy Brüsszel által szervezett londoni workshopon, amelynek témája az európai villamosenergia rendszerek és a megújuló források kapcsolódása volt.

Az elmúlt években jelentősen fejlődött az energiatárolás Írországban, ami meghatározó szereplővé teszi az országot a közösség energiapiacán, az energiatárolás üzletben. Az Európai Bizottság egy kilenc részből álló workshop sorozatot rendezett – Londonban, Bécsben, Lille-ben, Rigában, Helsinkiben, Athénban, Rómában, Madridban és Münchenben -, a tárolási kapacitások, és technológia fejlesztéséről. A szigetországban tartott találkozón Írország bemutatta a folyamatban lévő projekteket, amelyek technikai értelemben kellően sokszínűek, hogy megfelelő választékot biztosítsanak a tárolási kapacitások után érdeklődő piaci szereplőknek.

Az energiatárolás technológiájának és volumenének fejlesztése az egyik kulcsa a megújuló források gyorsütemű fejlesztésének. Az időjárásfüggő nap- és szélerőművi kapacitások rendszerszintű integrációjához szükség van valamilyen megoldással a szabályozhatóságuk megteremtésére. Erre az energiatárolás jelenthet megoldást. Írország 2020-ra 40 százalékban megújuló forrásból tervezi fedezni energiaszükségletét, a jelenléeg folyó tárolós fejlesztések révén az ehhez szükséges szabályozási kapacitások rendelkezésre fognak állni.