close
Iráni olajat vesz az orosz helyett Minszk
Olaj

Iráni olajat vesz az orosz helyett Minszk

A fehérorosz Bel Oil 80 ezer tonna könnyű és nehéz kőolaj vásárlásáról kötött szerződést az iráni nemzeti olajvállalattal, ez az első ilyen tartalmú szerződés a két ország állami olajcégei között.

A lépés Fehéroroszországnak, az orosz importfüggőségtől való szabadulását szolgálja. A reuters négy független forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a két ország között, a földgáz importáráról folyó tárgyalásokkal összefüggésben Oroszország visszafogta olajexportját az elmúőlt év második felében, és további csökkentést vetített előre 2017-re vonatkozóan.

A Bel Oil Odessán és Ventspils-en keresztül fogadja majd az iráni olajat, ami azután vasúton folytatja útját. Fehéroroszország tavaly már vásárolt 560 ezer tonna azeri könnyűolajat Odessán keresztül, ezt a szálíltást januárban függesztették fel.

Hírügynökségi értesülések szerint Oroszország az eredetileg tervezett 24 millióról, 18 millió tonnára csökkentette 2016-ban a fehéroroszországi export volumenét, és ebben az évben 12 millióra tervezi tovább csökkenteni.