close
Irán most nem egyezkedik
Egyéb - Olaj

Irán most nem egyezkedik

Irán nem akarja befagyasztani olajtermelését a mai szinten és nem szándékozik megállapodásra jutni más termelőkkel Algériában – erről az ország olajminisztere beszélt a találkozót megelőzően. Azt viszont lehetségesnek tartja, hogy novemberben Bécsben létrejöhet valamilyen egyezség. Kedden részben ennek hatására is zuhant az olajár. 

Amint már többször beszámoltunk róla, Irán az atomprogramja miatt elrendelt nemzetközi szankciók feloldását követően, 2016 januárjától azon dolgozik, hogy visszaszerezze az olajvilágpiacon korábban megvolt részesedését. Ez a legfontosabb cél, és következetesen ezt képviselte az elmúlt hónapokban valahányszor scak felmerült az OPEC-en belüli termelésbefagyasztás, vagy esetleg korlátozás lehetősége. Nemrég Oroszország is beszállt a csatába, hogy Algériában a soronkövetkező informális találkozón megállapodásra bírja a kartell tagországait, azonban elemzők kezdettől szkeptikusak voltak Vlagyimir Putyin tervét illetően, éppen Irán igen markáns, különutas politikája miatt.

Irán célja a napi 4 millió hordós termelési szint elérése. Az OPEC harmadik legnagyobb kibocsájtója, 3,6 millió hordós jelenlegi napi termelési szinttel, a nemzetközi energia fórumon találkozik majd a többi tagország képviselőivel. AZ iráni olajminiszter a Bloomberg televíziónak nyilatkozva “lehettségesnek” nevezte, hogy novemberben, a bécsi OPEC csúcson formális megállapodás szülessen. “A következő két napban nem szerepel a napirendünkön a megállapodás” – jelentette ki az olajminiszter.