close
Irán már jüant is elfogad az olajért
Egyéb - Olaj

Irán már jüant is elfogad az olajért

Irán mostantól elfogadja a jüant, mint fizetőeszközt a Kínába exportált kőolajért cserébe – közölte a Financial Times. A brit napilap keddi számában arról írt, hogy a jüanra történő átállásra az Egyesült Államok Irán elleni szankciói miatt került sor.

Az elmúlt időszakban Kína évente 30 milliárd dollár körül értékben vásárolt nyersolajat Irántól, részben a pénzforgalom kiiktatásával, árucsere formájában. Mostantól azonban Irán már a kínai jüant is elfogadja. Egy ideje India is nemzeti valutájában, rúpiában fizethet az iráni olajért.  Az olajexport mintegy 100 milliárd dollár bevételt hozott Iránnak, az OPEC második legnagyobb olajtermelőjének a március közepéig tartó egy évben, ez 28 százalékos bővülés éves szinten.

A Reuters által nemrég ismertetett adatok szerint Irán napi olajtermelése 3,15 millió hordóra csökkent áprilisban az előző havi 3,25 millió hordóról. Ezzel a második egymást követő hónapban mérséklődött a termelés, amely 1990 óta legalacsonyabb szintre került. Januárban az EU 27 tagországa arról döntött, hogy júliusban leállítja az iráni olajimportot az ország vitatott nukleáris programja miatt.