close
Irán korlátozza az európai olajexportot
Blog - Egyéb - Olaj

Irán korlátozza az európai olajexportot

Irán leállította az olajexportot hat európai országba válaszul azért, hogy az Európai Unió szankciókat jelentett be korábban az iszlám állam legfontosabb exporttermékére, a nyersolajra – jelentette az angol nyelvű Press TV iráni állami tévécsatorna szerdán. A Press TV-ben az hangzott el, hogy Hollandiát, Görögországot, Franciaországot, Portugáliát, Spanyolországot és Olaszországot érinti az iráni döntés.

Mint azt korábban az Energiainfo megírta, januárban az uniós tagországok külügyminiszterei döntést hoztak arról, hogy szankciókat vezet be az Európai Unió Irán ellen, a külügyminiszterek hétfői tanácskozásán született döntés értelmében július elsejétől tilos lesz az iszlám köztársaságból származó kőolajtermékeket importálni az EU területére, ezenkívül pedig befagyasztják az iráni Központi Bank európai számláit is.

A döntés értelmében azonnali hatállyal tilos új olajipari szerződéseket kötni Teheránnal, valamint július elsejétől a már meglévő szerződések teljesítését is fel kell függeszteni. Az Európai Unió ezzel a lépéssel arra akarja rákényszeríteni Iránt, hogy ismét tárgyalóasztalhoz üljön atomprogrammja felfüggesztéséről. A szigorú szankciók bevezetésével immár hónapok óta fenyegetőzött Brüsszel, még az sem rettentette el az uniós tagállamokat, hogy Teherán a Hormuzi-szoros lezárásával fenyegetőzött. Mint az Energiainfo már korábban megírta a szoroson keresztül bonyolódik a világ olajkereskedelmének csaknem fele.

A viszony további elmérgesedése és egy esetleges fegyveres konfliktus a Perzsa-öbölben azzal fenyeget, hogy az olajárak robbanásszerűen nőhetnek, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek a világgazdaságra nézve. Február 4-én az iráni olajügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy az iszlám állam leállítja olajkivitelét “néhány” európai országba. Irán teljes olajkivitelében 18 százalékkal részesedik az európai értékesítés.