close
Irán egyre nehezebben tudja eladni olaját
Egyéb - Olaj

Irán egyre nehezebben tudja eladni olaját

Irán nehezen talál vevőt exportra szánt olajának csaknem negyedére, jeleként annak, hogy az iráni nukleáris fejlesztési program miatt bevezetett nyugati szankciók máris éreztetni kezdik hatásukat – írta a hétfői Financial Times.

A londoni gazdasági napilap iparági forrásai szerint Teherán napi 500 ezer hordó pluszmennyiséget próbál értékesíteni Kínának és Indiának; ez a tavalyi átlagos napi iráni nyersolajexport 23 százaléka.

A lapnak nyilatkozó szakértők egyike szerint Iránnak “súlyos problémái vannak új vásárlók fellelésével”. Ha Irán március közepéig nem talál vevőt erre az olajra – amely éppen megegyezik az európai finomítók által tavaly vásárolt iráni olajmennyiséggel -, akkor kénytelen lesz az el nem adott olajat tartályhajókon tárolni, vagy kitermelését visszafogni. Mindkét megoldás az olajárak emelkedését okozhatja – áll a hétfői Financial Times-ban.

A lap idézi a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatait, amelyek szerint Kína – az iráni olaj legnagyobb egyedi vásárlója – tavaly naponta átlagosan 550 ezer hordó iráni nyersolajat vett, jelenlegi iráni olajimportja azonban ennek a mennyiségnek a fele. Az IEA szerint mindeközben az európai finomítók is már visszafogták iráni olajvásárlásaikat.