close
Irakban fúr a Mol
Egyéb - Olaj

Irakban fúr a Mol

Megkezdte a Mol Irakban a Bakrman-1 kutatófúrás lemélyítését – közölte az olajipari társaság a BÉT honlapján pénteken. A kút mélyítése a tervek szerint az alsó-júra rétegsorban fejeződik be, tervezett mélysége 3637 méter. A fúróberendezést a művelethez a Mol-csoport tagja, az INA leányvállalata, a Crosco biztosítja.

A közlemény szerint a kút a harmadik kutatófúrás a blokkban, és a Bijell-1 felfedező kutatófúrástól északnyugati irányban, 32 kilométeres távolságban, a folyamatban lévő Aqra-1 lehatároló fúrástól pedig északnyugati irányban, 25 kilométeres távolságban helyezkedik el.

A Mol, 100 százalékos leányvállalatán, a Kalegran Ltd.-en keresztül termelés-megosztási szerződést írt alá a Kurdisztáni Regionális Kormánnyal 2007-ben az Akri-Bijeel kutatási blokkra. Az Akri-Bijeel blokk operátora a Kalegran 80 százalékos részesedéssel, míg a Gulf Keystone Petroleum International Ltd. 20 százalékos részesedéssel rendelkezik.

A részesedések a későbbiekben az állami kijelölésű harmadik fél 20 százalékos, illetve az állam 20 százalékos belépése nyomán módosulhatnak.