close
Irak: felülvizsgált olajszerződések
Egyéb - Olaj

Irak: felülvizsgált olajszerződések

Irak törölt illetve felfüggesztett az orosz Lukoil társasággal, a kínai CNPC-vel és egy meg nem nevezett harmadik céggel korábban kötött három szerződést – jelenti az RBC.Három olajszerződést törölt illetve függesztett fel Irak, ezek az orosz Lukoilt, a Kínai Állami Olajtársaságot (CNPC) és egy meg nem nevezett harmadik vállalatot érintenek. A megállapodások még a Szaddám-vezetés idején születtek – közölte Tamir Gadban, az arab állam USA által kinevezett olajminisztere. Mint hangsúlyozta, az összes korábbi olajszerződést felülvizsgálják jogi és gazdasági szempontból, s újakat kötnek.

Ez utóbbiakról rövidesen döntenek. A partnervállalatokat nemzetközi cégek közül választják ki, amelyek fő feladata az ország olajiparának helyrellítása lesz. Viszont a kiválasztáskor már nem kerülnek ismét hátrányos helyzetbe azon országok cégei, amelyek ellenezték az Amerika-vezette háborút. A szükséges beruházás értéke többszáz millió dollárra tehető. A cél, hogy az év végére Irak ismét napi három millió hordó olajat hozzon a felszínre.

Philip Carroll, a Royal Dutch Shell korábbi vezetője, aki most az iraki olajminisztériumnak dolgozó amerikai tanácsadó bizottság első embere, közölte, hogy az elhatározás mögött az a korábbi aggodalom áll, hogy az iraki olajbevételekből a Szaddám-vezetés idején kötött szerződések alapján nem az iraki nép húzott volna hasznot.

Elemzők nem zárják ki, hogy a Lukoil ismét szerepet kap az iraki olajmezőkön. Korábban az orosz társaság jelezte, hogy nemzetközi választott bíróságon védi meg a jogait, ha Irak felbontaná a vele kötött szerződést. Ez 8-10 évet is igénybe vehet.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.