close
Indulhat az EdF és a GdF reformja
Áram - Egyéb

Indulhat az EdF és a GdF reformja

Júliusban magánkézbe kerülhet a francia EdF egy kis része. Lehet, hogy az állami tulajdonú áramszolgáltató, valamint a GdF gázszolgáltató óriási nyugdíjbefizetési kötelezettségét egy külön alapba lehet majd vinni.A francia kormány szerdán kibocsátott egy rendeletet, amely révén privatizálható az Electricité de France egy része júliusban. Az EdF státuszában bekövetkező változás egyike Nicolas Sarkozy új pénzügyminiszter legfontosabb intézkedéseinek – mutat rá a Financial Times. A múlt hónapban azt mondta, hogy az állam legalább 60-66 százalékot megtart magának a cégből. Az EdF részvényei alapján kalkulált értéke 100 milliárd euró (120 milliárd dollár) az Exane francia brókercég szerint.

Júliusban tárgyalja a parlament azt a törvényt, amely megengedné, hogy az EdF és a Gaz de France óriási nyugdíj kötelezettségét egy speciális alapba vigyék. Jacques Chirac francia elnök megígérte, hogy az EdF-et nem fogják magánkézbe adni, legfeljebb kis részét. Az új törvény ugyanis előírja, hogy legalább 50 százalékának az állam kezében kell maradnia.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.