close
Indulhat a cseh-szlovák-magyar-román összekapcsolás
Áram - Egyéb

Indulhat a cseh-szlovák-magyar-román összekapcsolás

A sikeres teszteredményeknek és a projekttagok felkészültségének köszönhetően a 4M piac-összekapcsolási projekt Irányító Bizottsága megerősítette, hogy a cseh-szlovák-magyar-román összekapcsolás a tesztek sikeres befejezése után röviddel elindulhat. 

Az Irányító Bizottság köszönetet mond a piaci szereplők projekttel kapcsolatos értékes visszajelzésiért és részvételükért az összehangolt nemzeti tájékoztató fórumokon, amelyek mind a négy, a projektben résztvevő országban szeptemberben kerültek megrendezésre.

Egy franciaországi nemzeti ünnep korlátozza az EPEX SPOT (aki az OKTE, HUPX és OPCOM szolgáltatója) éles indulás támogatásához szükséges erőforrásait, ezért a projekt Irányító Bizottsága úgy határozott, hogy az éles indulás céldátumát az eredetileg tervezett 2014. november 11. helyett 2014. november 19-re halasztja annak érdekében, hogy biztosítsa a 4M piac-összekapcsolás zavartalan indulását.

Tekintettel arra, hogy a projekt jelen fázisáig lefutott intenzív belső tesztek során nem volt tapasztalható jelentősnek mondható hiba, az OTE, OKTE, HUPX és OPCOM piaci szereplőinek részvételével tagi tesztekre kerül sor. A piaci szereplőknek 2014. október 13. és 24. között valamennyi üzleti napon lehetőségük nyílik tesztelni a cseh-szlovák-magyar és román másnapi villamosenergia-piacok összekapcsolásának minden új funkcióját az érintett átviteli rendszerirányítók által szervezett árnyékaukciós tesztekkel egyetemben.

A piacok sikeres összekapcsolásának feltétele a tesztelés befejezésén túl a szerződéses keretek véglegesítése, valamint a hatósági jóváhagyások megszerzése.