close
Indul a régió energiapiacainak felosztása
Egyéb - Gáz

Indul a régió energiapiacainak felosztása

A hazai szereplők révén öt éven belül a magyar földgázfogyasztás 10 százaléka a gáztőzsdén cserél majd gazdát – a nemzetközi piacok és szereplők bevonásával ez 25 százalékra bővíthető. Az energiaszektorok liberalizációja nyújtotta lehetőségekkel ismerkedő Közép-Kelet Európa szabályozott energiapiacai felfutás előtt állnak.

A liberalizáció és az azt követő felfutás nem csak a kereskedelmi platformoknak, de a klíringszolgáltatást nyújtó szervezetnek is kiemelkedő lehetőségeket biztosít – vallják a Központi Elszámolóház és Értéktár Zrt. szakértői. A nyugat-európai piaci szereplők hezitálása ugyanakkor megnyitja az utat a régiós vezető szerepre alkalmas magyar elszámolóház előtt is. „A hazai gázfogyasztás éves szinten eléri a 10-12 milliárd köbmétert. Úgy számolunk, hogy ebből a mennyiségből a legóvatosabb becslések szerint is legalább 1-1,2 milliárd köbméter 2018-ban a gáztőzsdén fog gazdát cserélni” – vázolja a társaság várakozásait Mátrai Károly, a KELER csoporthoz tartozó KSZF Zrt. vezérigazgatója. A szervezett villamosenergia-piac eredményeit látva azonban a vezető akár nagyobb forgalmat is elképzelhetőnek tart. Ezt elsősorban a régió földgázpiacainak CEEGEX-re terelése biztosíthatja.

A kis országok alacsony forgalmú piacai számára nem gazdaságos önálló energetikai klíringházak fenntartása, ez lehetőséget nyit arra, hogy már most régiós szerepkörben gondolkozzanak az érintett szervezetek. „A meglévő tőkeháttér, a nyugat-európai piacokkal kompatibilis elszámoló szoftverek, az áramtőzsdei ügyletek elszámolása kapcsán az elmúlt években felhalmozott tapasztalat mind olyan hozzáadott értéket jelent a partnerek számára, ami régiós szinten is kiemelkedő” – hangsúlyozza a vezérigazgató. A hazai szereplők régiós terveibe természetesen a konkurencia is beleszólhat, ugyanakkor két döntő piaci körülmény is a magyar elszámoló háznak kedvez: a német és francia klíringházak deklaráltan csak az euró övezeti országok energiatőzsdéinek elszámolására koncentrálnak, míg a régióban erős Lengyelország energiapiacai elsősorban a lokális működésre rendezkedtek be.

„A közép-európai régió szervezett energiapiacainak felosztása most indul, nemzeti érdek, hogy ennek egy erős magyar szereplő is részese legyen. Ráadásul a folyó gázvezetékprojektek, Magyarország geográfiai helyzete és földgáztároló kapacitásai is erősítik a hazai földgázpiacok régiós központi szerepét” – mondja Mátrai Károly. A KELER-nek elszámolóházként garanciát kell biztosítania a szállítások és a pénzügyi ellentételezés zavartalan működéséhez. A vezérigazgató szerint az ebből eredő kockázatot az erős tőkeháttér a minimumra szorítja. A kormányzat pozitív hozzáállása a gáztőzsde és a klíringház működéséhez pedig jelentősen mérsékli az egyéb kockázatokat, így tartható lesz a jövő év eleji indulás céldátuma.

„Mind a Magyar Energia Hivatal, mind a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete dolgozik a kereskedelmi- és üzletszabályzatokra vonatkozó engedélyeken. Ennek kapcsán nem tartunk csúszástól. Mindkét szervezet maximálisan érzi a folyamatok fontosságát” – hangsúlyozza Mátrai Károly.